A rovat kizárólagos támogatója

Rekord szintre ugrott 2017-ben az olaj- és gázipari vállalatok befektetése induló vállalkozásokba. A legtöbb ügylet tiszta technológiai cégekre született. A legaktívabbak a Chevron, a BP, a Total, a Shell és az Aramco voltak az elmúlt 10 évben.

Az integrált olajipari vállalatok – az olaj- és gázértékláncban tevékenykedő nemzetközi és állami tulajdonú cégek – nagyon érzékenyek az energia-értéklánc környezeti, politikai és végrehajtási kockázataira. Ez erőteljes ösztönzőt jelent számukra olyan technológiákba való befektetésre, amelyek lehetővé teszik a szénhidrogén esetleges cseréjét és csökkenthetik a fennmaradó fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet.

Új területekre áramlik a tőke

A CB Inside friss elemzése szerint ezek a cégek az elmúlt 10 évben egyre nagyobb érdeklődést mutatnak induló társaságok iránt, befektetéseik között egyre nagyobb részarányt jelentenek a tiszta technológiával foglalkozó vállalkozások. Tavaly a megvalósult – rekordnak számító – 53 ügyletből 29-et ilyen cégre kötöttek. (A tiszta technológiai három területre koncentrálnak: az alternatív energiára – szél, napelem, víz, fejlett akkumulátorok; az alternatív anyagokra – olyanokra, amelyek potenciálisan helyettesíthetik a petrolkémiai termékeket; illetve a környezeti hatásokra – olyan technológiákra, amelyek csökkenthetik a szénhidrogének felhasználásának káros ​​hatásait, a szén-dioxid-kibocsátást, javítják az otthoni energiahatékonyságot és a járművek hatékonyságát.)

Nagyobb, de az előző évitől elmaradó aktivitás volt  az operatív működést javító technolóigákkal foglalkozó vállalkozásoknál, figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a hagyományos üzleti tevékenységhez kapcsolódóan 2017-ben egyetlen tranzakció sem született. 

A tavalyi év nagyobb ügyletei közül az összeállítás kiemelte a megújuló energiában érdekelt Eren Groupe üzletet, a Total 285 millió dollárért kisebbségi részesedést szerzett, a tranzakcióval 1,2 milliárd dollárra értékelt vállalkozásban. A BP a Lightsource-be szállt be 200 millió dollárral, szintén kisebbségi résztvevőként. Az idei évre várható tranzakció a Shell 217 millió dolláros befektetése a napenergiában érdekelt Silicon Ranchba.

Öt cég mutatja az irányt a piacon

Az nrgreport.com szerint az elmúlt 10 év legaktívabb integrált gáz- és olajipari befektetői az összeálltás szerint a Chevron, a BP, a Total, a Shell és az Aramco voltak. A Chevron 54 tranzakcióban vett rész 2008-2017 között. Ennek 69 százaléka a működést javító technológiával rendelkező cég volt, 26 százalék tiszta technológia, 6 százalék egyéb befektetés. A BP 46, a Total 43, a Shell 38, az Aramco 33 tranzakciót kötött ebben az időszakban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás