Hirdetés
greenfo/MTI

A vadvédelmi szakemberek 20 elefántra szereltek fel Kenyában GPS-nyakörvet, hogy nyomon kövessék az állatok mozgását és összefogják a kelet-afrikai ország világhírű Tsavo térségére irányuló természetvédelmi erőfeszítéseket.

A kenyai vadvédelmi szolgálat, valamint a Save The Elephants és a Tsavo Trust nevű természetvédő szervezetek munkatársai tíz bikát és tíz tehenet szereltek fel GPS-nyomkövetővel január 29. és február 4. között a Tsavo természetvédelmi területen, amely több mint 12 ezer elefántjával az ország legnagyobb populációjának ad otthont.

A kenyai vadvédelmi szolgálat közleménye szerint a nyakörvek révén a szakemberek értékes információkat nyernek az elefántok mozgásáról – a megjelölt állatok egyike például kétszer is áthaladt egy vasúti pályán a nyakörv felkerülését követő második napon –, ami a jövőben segíteni fogja az infrastrukturális beruházások és a földhasználat megtervezését.

Az adatok továbbá hasznos információkkal szolgálnak az elefántok élőhelyeiről és arról, hogy miként alkalmazkodnak az infrastrukturális fejlesztésekhez, valamint az állatok védelmére irányuló erőfeszítéseket is segítenek hatékonyabbá és koncentráltabbá tenni.

Február elején a közép-afrikai Gabon jelentette be, hogy GPS-nyomkövetővel látja el az erdei elefántjait, hogy megakadályozza az orvvadászatukat és elejét vegye az elefántcsont illegális kereskedelmének.

Leszúrták az elefántok és orrszarvúak védőszentjét

Leszúrták az elefántok és orrszarvúak védőszentjét

Holtan találták kenyai otthonában a világ egyik leghíresebb elefántcsontkereskedelem-ellenes aktivistáját- írtuk február 5-én.  Esmond Bradley Martin 75 éves amerikai állampolgár, az ENSZ egykori különmegbízottja pótolhatatlan munkát végzett azért, hogy a nemzetközi közvélemény átfogó ismereteket szerezzen a világot behálózó, illegális orrszarvú- és elefántcsont-kereskedelemről.

A 75 évesen megölt Martin az 1970-es években kezdett az afrikai elefántok és orrszarvúk megmentésével foglalkozni. Ezeket az állatokat az orvvadászok azért gyilkolják le, mert előbbinek az agyara, utóbbinak pedig a szarva több ázsiai ország hiedelmei szerint csodatevő gyógyító erővel bír. A csontokat hatalmas nyereséggel lehet eladni, így a szervezett bűnözés jó ideje rárepült a virágzó üzletre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás