A rovat kizárólagos támogatója

Hoppá! Váratlanul megjelent egy félálomban lévő denevér az erkélyeden, a lakásodban vagy az irodában? Mit tegyek? A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság összeszedte, miért fontos a denevérek számára a téli álom, és hogy hogyan lehet rajtuk segíteni, ha rossz helyre tévednek.

Magyarországon 28 denevérfaj él, amelyek nemcsak régi pincékben, présházakban, padlásokon telelnek előszeretettel, de például nagyvárosok panelházaiban is, mivel a panelek illesztéseinél található repedésekben, redőnytokokban a lakásokból kiáramló meleg miatt megfelelő feltételeket találnak ahhoz, hogy ott vészeljék át a téli hónapokat. Azért alszanak téli álmot, mert kizárólag rovarokkal táplálkoznak, ezekben a hónapokban ezért bajban lennének.

Ilyenkor az anyagcseréjük lelassul, szívverésük, légzésük és testhőmérsékletük drasztikusan lecsökken, valós téli álomba zuhannak. Ebben az állapotban az ősszel felhalmozott zsírtartalékuk elég az életben maradáshoz. Viszont a szervezetük ilyenkor is termel salakanyagot, így kb. háromhetente felébrednek, és rövid időre elhagyják téli szállásukat, hogy elvégezzék szükségleteiket. 

Sajnos megesik, hogy nem találnak vissza a búvóhelyükre, és felbukkannak a lakásban, irodában. A teendőd ilyenkor az, hogy a lehető legkevesebb fogdosással egy papírdobozba helyezed a denevért, aztán hűvös, zavartalan helyiségbe teszed. Semmiképp ne próbáld megetetni vagy megitatni. Minél többet piszkálod, annál jobban felébred, akkor pedig gyorsan felemésztődnek a zsírtartalékok, ami így már nem lesz elegendő a tél hátralévő időszakának az átvészeléséhez, és az állat el is pusztulhat.

Miután nyugalomba helyezted az állatot, szólj az illetékes nemzetipark-igazgatóságnak (elérhetőségek itt), és egy természetvédelmi őr segít majd az állat elszállításában. A Pécs környékén kézre került denevéreket például az Abaligeti-barlangban helyezik el, ahol megfelelő körülmények között tudják téli álmukat folytatni – írta a Turistamagazin.

Denevér boom Bonyhádon – közel ezer denevért sikerült megmenteni

Denevér boom Bonyhádon - közel ezer denevért sikerült megmenteni

Január 22-én egy bonyhádi társasház szigetelése során 933 példány, téli álmát alvó rőt koraidenevérre bukkant a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre. Előzőleg értesítette őt a szigetelést végző bátaszéki vállalkozó, mert a korábbi tapasztalatok, az ürülék és a hangok alapján gyanítható volt denevérek jelenléte.
Mivel védett állatokról van szó – egy példány természetvédelmi értéke 25.000 Ft – nem akarták, hogy az állatok közül akár egy is elpusztuljon a munkák során, ezért szakértő segítséget hívtak. Az attika fal palaborítása alatt hihetetlen mennyiségű, 933 példány téli álmát alvó denevér került elő.
A denevérek az utolsó példányig kimentésre kerültek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás