A rovat kizárólagos támogatója

Az EU-s szabályozásoktól azt várnánk, hogy kifejezetten szigorúan kezelik a mérgező anyagok jelenlétét a gyermekjátékokban. A kérdés az, hogy vannak mégis jelen ezekben a termékekben?

Az Arnika (cseh környezetvédelmi szervezet, a Humusz partnerszervezete) 47 terméket vizsgált meg, melynek egyharmada gyermekjáték, kétharmada pedig fodrászati kellék volt. A termékekben a bróm jelenlétét vizsgálták, speciális eszközzel amely különböző kémiai anyagokat képes kimutatni az adott termékben. A magasabb bróm tartalmú tárgyakat további részletesebb elemzésre küldték a prágai Kémiai és Technológiai Egyetemre, ahol azt vizsgálták, hogy tartalmaznak-e bróm alapú égésgátlókat. A bróm alapú égésgátlókat elektronikai termékeknél, járműveknél vagy építési alapanyagoknál használják a gyulladásveszély csökkentésére.

Az Európai Unió régóta szorgalmazza az újrahasznosítást, de a bróm alapú égésgátlók jelenléte (amelyek közül néhány már be is lett tiltva) azt mutatja, hogy ezek a kedvezőtlen hatású anyagok bekerülnek az újrahasznosított termékekbe is, ezáltal újra visszakerülnek a piaci forgalomba. Az égésgátló anyagok jelenlétére ezekben a játékokban az egyetlen magyarázat valóban csak az lehet, hogy újrahasznosított műanyagból készültek, mivel használatukra ilyen jellegű termékekben semmi szükség nem lenne.

Feltehetjük a kérdést, hogy e folyamat miért nem kerül felülvizsgálásra?

Mivel világszinten nagy a nyomás az újrahasznosításra, és bár az EU szeretné megakadályozni a veszélyes anyagok bekerülését a rendszerbe, egyes országokban a szabályozás hiánya miatt óhatatlanul visszakerülnek a termékekbe. Ez a folyamat állandóvá teszi a szennyezett termékek jelenlétét a piacon, ami rendkívül aggasztó a fogyasztók, különösen a szülők számára. Nagyon fontos lenne tehát, hogy megakadályozzuk a vegyszerek visszakerülését az újrahasznosítási rendszerbe.

Szintén fontos lenne, hogy az EU a hozott törvényeket érvényre is tudja juttatni, amely viszont egy lassú folyamat. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy azok a vállalatok amelyek ezekkel a veszélyes anyagokkal dolgoznak, el akarják érni , hogy a termékeik kivételt képezzenek a szabályozás alól. A probléma azonban az, hogy ha továbbra is alkalmazzuk ezeket az anyagokat, az egy sokkal hosszabb távú problémát fog eredményezni.

Ez egy ellentmondásos terület, mivel egyrészről az újrahasznosítást támogatjuk, szeretnénk ha a műanyagokat vissza tudnánk forgatni a rendszerbe, másrészről több, régebben (tíz, húsz évvel ezelőtt) előállított műanyag fajta olyan anyagokat tartalmaz, amelyek mostanra be lettek tiltva. Szeretnénk, ha a jövőben olyan technológiák alkalmazására lenne mód, amelyek lehetővé tennék a mérgező anyagok kivonását ezekből a műanyagokból.

Az, hogy a vizsgált termékek közül pontosan mennyi készült Európában konkrét adatot nem tudunk, viszont biztosan többségben voltak a Kínában gyártottak. Vannak azonban esettanulmányok Csehországban újrahasznosított termékekről, amelyekben szintén kimutatták mérgező anyagok jelenlétét. Tehát nem csak az importált cikkek jelentik a problémát, hanem azok a kelet-európai országok is, amelyek nem veszik figyelembe az adott műanyag fajták mérgezőanyag tartalmát újrahasznosításkor.

És hogy melyek azok az egészségre káros hatások amelyeket ezek a mérgező anyagok okoznak?

Gyermekeknél főként az idegrendszer fejlődésére lehetnek negatív hatással, továbbá különböző viselkedészavarokat is kiválthatnak, amelyekkel az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozhatunk. Nem túl bíztató hír a szülők számára, hogy nagyon nehéz megállapítani, mely játékok lehetnek veszélyesek. Az egyetlen tanács, amit adhatunk, hogy inkább természetes anyagokból készült játékokat vásároljanak.

Amit az EU-tól elvárnánk az ügyben, hogy világszinten vezető szerepet vállaljon és próbáljon meg tenni a szigorúbb szabályok bevezetéséért. Ameddig vannak olyan kivételezett területei az iparnak, ahol szabadon használhatják a bróm lapú égésgátlókat, nem fogunk közelebb kerülni egy fenntarthatóbb gazdasághoz. A változáshoz hosszú folyamat vezet, de bíztató jel például, hogy egyre inkább csökken az újrahasznosításba kerülő mérgező anyagok mennyisége. A végső cél egy olyan gazdaság lenne, amelyben egyre kevesebb vegyszert és egyre több természetes alapanyagot használunk. Bár ez elsőre drágább megoldásnak tűnhet, hosszútávon mindenképp hatékonyabb. 
Forrás: http://www.radio.cz/en/section/panorama/the-downside-of-plastics-recycli…
Fordította: Takács Hédi

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás