A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Parlament energiaügyi bizottsága kidolgozott egy javaslatot, amellyel büntetnék, hogy az unió tagállamai támogatást adjanak a nem megújuló energiaforrásokból működő erőműveknek, írja a Greenpeace sajtóközleménye.

A civil szervezet szóvivője Sebastian Mang elmondta: "Ma győzelmet aratott a józan ész a haveri kapitalizmus felett." Ezzel arra utalt, hogy a tagállamok kormányai hajlamosak a veszteségesen működő erőműveket állami segélyekkel is életben tartani, ahelyett, hogy a nyereségesebb megújuló energiákba fektetnének.

Az energiaügyi bizottság azt akarja elérni, hogy 2025-re tilos legyen állami támogatást adni azoknak az erőműveknek, amelyek túl sok széndioxidot hoznak létre – ezzel a szénerőműveket lehetetlenítenék el. Március végével újabb uniós szintű tanácskozások kezdődnek az ügyben, a Tanács, a Bizottság és a Parlament között. Az Index szerint  tagállamok minisztereiből álló Tanács korábban elutasította a reformot.

Mint ismert, 2017 decemberében Mészáros Lőrinc megvette a Mátrai Erőművet, hazánk legnagyobb lignit (a legrosszabb fűtőértékű, és leginkább környezetszennyező szénfajta) alapú energiatermelő művét. Az erőműbe bevásároló új társaság, a Mátra Energy Holding Zrt fele-fele részben a Mészáros egyik magántőkealapjához tartozó Status Power Kft. és a prágai EP Power Europe a.s. tulajdona. A fővárosi hőerőműben 2015 júniusától részvényes EP Hungary egy projekttársaság, amely közvetetten a cseh Energeticky Prumyslovy Holding a.s. kizárólagos irányítása alatt áll, ennek a cége a Mátra Energy részvényese is. A Mátra Energy-ben Mészáros Beatrix is az igazgatóság tagja lett, továbbá Mészáros Lőrinc két bizalmasa, Antal Kadosa ügyvéd és Halmi Tamás. A testületben 3:2 arányban Mészárosék vannak többségben, míg a felügyelőbizottságban 2:1 az állás a csehek javára.


Leállítja széntüzelésű erőműveit Franciaország

Leállítja széntüzelésű erőműveit Franciaország

Franciaország a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalába kíván kerülni – mondta el a Világgazdasági Fórumon Davosban Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, hozzátéve – a világnak konkrét fellépésre és eredményekre van szüksége. Ennek érdekében Franciaország 2021-ig leállítja széntüzelésű erőműveit.

Franciaország energiaszerkezetét az atomenergia dominálja, a szén alig egy százalékot képvisel. Macron arra vállalt kötelezettséget, hogy a széntüzelésű erőműveket 2021-ig bezárják és – a tavalyi választási kampályában megadott időhöz képest egy évvel korábban – 2022-vel a széntermelést is megszüntetik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás