A rovat kizárólagos támogatója

A fényszennyezés elleni küzdelemben is élen jár az osztrák főváros: 2020-ig a közvilágítás teljes hálózatát LED égőkre cserélik ki. Folyamatosan figyelik a fényszennyezés mértékét, valamint vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is tanácsokat adnak a környezeti károk mérséklésére.

Bécs az egyetlen város a világon, ahol a felfelé világító fényeket kutatási célból egy helikopterrel több irányból is mérik. Így lehetővé válik a fényszennyezés és okainak átfogó elemzése. Az eredmények szerint a város feletti fényár mindössze egyharmad részéért felel csak a közvilágítás, miközben Bécsben a fényforrások kétharmada a közvilágításhoz tartozik.

A fényszennyezés okai sokrétűek, szerepet játszanak benne az utcai közvilágítás mellett a kivilágított emlékművek és épületek, az üzletek kivilágítása vagy a lakóházak fényforrásai is. Bécs város mindent megtesz azért, hogy a fényszennyezés káros hatásait lehetőség szerint mérsékelje. Az éjszakai felvételeken megfigyelhető a lefelé világító LED-es függesztett lámpák pozitív hatása is. Bécs 2020-ig ilyen LED izzókra cseréli az utcai közvilágítás teljes hálózatát. Ezzel a lépéssel nemcsak az energiahatékonyságot javítják, hanem csökkentik a fényszennyezés káros környezeti hatásait is.

Az erős városi világítás káros az állatvilágra és az emberek egészségét is negatívan befolyásolja. A fényszennyezés témakörét az ÖkoBusiness Wien is felvette a vállalkozások számára tartott tanácsadói programjába, hiszen a környezetvédelem és az üzleti siker nem zárják ki egymást. Bemutatják, hogyan lehet a kiadások csökkentése mellett átültetni a gyakorlatba a környezetvédelmi intézkedéseket.

Bécs város a közvélemény figyelmét is igyekszik felhívni a fényszennyezés problémájára, iskolákban és egyetemeken is tartanak előadásokat a témáról, de készítettek információs brosúrát is a jelenségről, annak okairól és megelőzéséről- írta a piacesprofit.hu.


Magyarországon ezt a problémát Orbán Viktor veje Tiborcz István a  közvilágítás korszerűsítésére létrehozott "maffiatendereken  elnyert " 13 milliárdból megoldotta. Az Elios Zrt. által elvégzett LED korszerűsítés hatására több településen sötétebb lett, nőtt az éjszakai balesetek száma. Az uniós támogatások ellopása miatt az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) vizsgálata alapján 13 milliárd forint vissszafizetését javasolja. Az ügyben hivatalból eljárni köteles  Polt Péter leghűbb legfőbb ügyész vezette Legfőbb Ügyészség pedig hárít, és csúsztat az ügyben.


Sötétségbe borul a Fények városa

Többé nem Párizs lesz a Fények városa, ugyanis miniszteri rendelet tiltja éjjel 1 és reggel 7 óra között Franciaországban a kirakatok és a nem lakóépületek megvilágítását. Az Európában úttörőnek számító intézkedés célja az energiapazarlás csökkentése.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás