Hirdetés

A Greenpeace néhány napja már megszellőztette a gyanút, most pedig a bizonyítékkal is előállt: a „független” magyar nukleáris hatóság munkatársai szakértőként (pénzért) maszekolnak a Paks 2 projektcégnek. A nyilvánvaló összeférhetetlenséget az első körben annak az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) kellett volna észlelnie, amelynek az alkalmazottai az ügy érintettjei.

A Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője által társalapított Közérdekvédelmi Központtal tavaly publikálta a honlapján Paks 2 kiperelt szerződéseit. 

A szóban forgó dokumentumok között bukkant rá a Greenpeace azokra az anyagokra, amelyek arra utalnak, hogy az OAH – vagyis a Paks 2 engedélyezését végző hatóság – emberei Paks 2-nek is dolgoznak. A Greenpeace szakblogja, a Paksaméta szerint a hivatal több munkatársa párhuzamosan szakértőként bedolgozott a paksi bővítési projektcégnek, ami alapjaiban kérdőjelezi meg a hatóság függetlenségét a projekttől. A függetlenség nem névleges elvárás, hanem a magyar és az uniós jogszabályokban szereplő előírás, a nukleáris biztonság egyik legfőbb garanciája. Mint Jávor a Facebookon emlékeztetett rá, az OAH függetlenségét illetően eddig is számos kétség merült fel, sőt a hivatal kis híján úgy járt, mint a NAV (majdnem beépült a kormányszervezetbe), amit csak a magyar EP-képviselő fellépése nyomán aktivizálódott Európai Bizottság akadályozott meg-írta a Népszava.

„Az engedélyező hatóság és az engedélykérő atomerőmű összefonódása azonban teljesen elfogadhatatlan, és ez olyan sarokpont, amit a Paks 2 ügyében gyakran igencsak rugalmas Bizottság is nagyon komolyan vesz. Az ügyben ezért az Európai Bizottság Energiapolitikai Főigazgatóságához fordultam, hogy vizsgálják meg, nem áll-e fenn elfogadhatatlan összeférhetetlenség és összefonódás az OAH és Paks 2 között” – írja Jávor Benedek.


Mi lenne, ha egy gyógyszert egy olyan hatóság engedélyezne, amelynek munkatársai a gyógyszergyártó számára is dolgoztak?
Egy olyan hatóság emberei, akik a nukleáris biztonság felett őrködnek, és az atomerőművek biztonsági követelményeinek betartását ellenőrzik, nem kaphatnak pénzt az atomerőművet építtető cégtől! Úgy tűnik, Magyarországon mégis ez történt: az Országos Atomenergia Hivatal szakemberei megbízást kaptak Paks 2.-től!
Részletek az Energiaklub szakblogján >>>

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás