Hirdetés

Az afrikai vadorzók a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy a kutya egyáltalán nem minden ember barátja. Az illegális vadászat leglátványosabb példája az elefántok, az orrszarvúk lemészárlása Afrikában.

A kábítószer maffiák szervezettségére emlékeztető biznisz mögött részben egy kapitális ostobaság áll. A hagyományosnak nevezett kínai orvoslás szerint az orrszarvútülöknek gyógyhatása van. Ezt a tévhitet minden tudományos kísérlet cáfolja, hiszen a rinocérosz szarva nagyjából olyan anyagból van, mint a mi körmünk. Az elefántcsont- biznisz már bonyolultabb, hiszen a távol-keleti faragóműhelyekre és a kínai újgazdagok korlátlan költési lehetőségeire alapul.

De mi újság a Masai Marában, Kelet-Afrika legnagyobb vadrezervátumában?

Az AFP helyi beszámolója szerint az orvvadászok nem csak a ritka trófeákra, hanem már a vadhúsra is hajtanak. Kelet-Afrika e régiójában gnúk milliói, más patások százezrei vesznek részt az éves nagy vándorlásban. Amit a természetfilmesek, a turisták, de a vadorzók is nagyon figyelnek. Nemrég egy, a Masai Mara rezervátumból kilépő kamionon hat tonnányi szárított vadhúst találtak, a szállítmányt Ugandába vagy Ruandába szánták. Ez a fogás persze csak csepp a tengerben.

A vadorzás már nem csak az elefántcsontról, hanem a vadhúsról is szól, ezek a szállítmányok óriási hasznot hoznak a biznisz irányítóinak. A természetvédők szerint teljes antilopfajok kihalásához vezethet az orvvadászat. De a Masai Mara nemzeti parkban a vadőrök mostanában új ellenszert alkalmaznak. Speciálisan kiképzett kutyákat, amelyek kiszagolják, felderítik és a vadőrök könnyű „zsákmányává” teszik a vadorzókat.

Egy amerikai bázisú nemzetközi szervezet közreműködésével telepítettek a Masai Marába  kutyákat. Így sikerült javítani a turisztikai mutatókon: a kilencvenes évek elején gengszterek és vadorzók fosztották ki a turistákat. A kutyák bevetése és a helyiekkel való kapcsolatteremtés óta megváltozott a helyzet. A vadorzókat már ellenségnek tekintik az őslakosok, és a velük való együttműködésnek köszönhetően az utóbbi években 4000 orvvadászt sikerült elkapni-írta a HVG.

Leszúrták az elefántok és orrszarvúak védőszentjét

Leszúrták az elefántok és orrszarvúak védőszentjét

Holtan találták kenyai otthonában a világ egyik leghíresebb elefántcsontkereskedelem-ellenes aktivistáját. Esmond Bradley Martin 75 éves amerikai állampolgár, és a nyakán szúrt sebet fedeztek fel. Az ENSZ egykori különmegbízottja pótolhatatlan munkát végzett azért, hogy a nemzetközi közvélemény átfogó ismereteket szerezzen a világot behálózó, illegális orrszarvú- és elefántcsont-kereskedelemről- írtuk egy hónapja.

A rendőrség szerint egyértelműen gyilkosság áldozata lett – szúrt sebet találtak a nyakán -, de jelenleg úgy gondolják, a gyilkos nem tudta, ki az áldozata, nem az állatvédő tevékenysége miatt ölte meg, vélhetőleg egy egyszerű betörő volt, akit Martin megzavart. Időközben egyre valószínűbbé válik, hogy nem "mezei" rablótámadás történt, hanem a gyilkosság összefügg az állatvédelemmel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás