A rovat kizárólagos támogatója

Mik is azok az E-számok? Valóban ezzel mérgez bennünket az élelmiszeripar? Csak mesterséges anyagoknak lehet E-száma? Mit érdemes néznünk az élelmiszerek csomagolásán? Egy közérthető videó a rengeteg kételyt övező adalékanyagok titkairól.

Csak pár gondolat abból, ami a fejünkben megfogalmazódik, ha e témakört feszegetjük. Az interneten elérhető élelmiszer kisokos abból a szándékból jött létre, hogy olyan alapismeretekkel segítsék a felhasználókat, amelyek egyszerűek és értelmezhetőek mindenki számára.

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium által készített, Na, most akkor mit együnk? című, harmadik videofilmjében arról is szó esik, hogy az utóbbi időszakban az élelmiszerszínezők palettáján megjelent a színező élelmiszerek fogalma, amelyek önmagukban is fogyaszthatók, de más élelmiszerek hozzáadásával színező hatásúak lesznek. Ilyenek pl. a spenót, a fekete bodza, a fűszerpaprika, illetve a sárgarépa is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az E-120-as számot viselő adalékanyag, másnéven a kárminpiros, a hazánkban egyetlen forgalomban lévő rovar eredetű színezék, amelyet a bíbortetű nőstény egyedéből állítanak elő és a vörös színű termékek színezésére szolgál.

 

A videóból az is kiderül, hogy az élelmiszergyártó cégek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a mesterséges anyagok minimalizálására, azonban a tévhit ellenére az E-szám mentesség önmagában még nem jelent magasabb biztonsági szintet.

A SZIE szakkollégisták terveik szerint hamarosan további videókkal jelentkeznek az élelmiszereket övező tévhitekkel kapcsolatban, így a téma iránt érdeklődők számára a feliratkozás javasolt.

A Na, most akkor mit együnk?  sorozat korábbi epizódjai:

  DTSZ: ‘Na, most akkor mit együnk?’ 1. rész: Édesítőszerek I.

  DTSZ: ‘Na, most akkor mit együnk?’ 2. rész: Édesítőszerek II.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás