Hirdetés

A Veszélyeztetett Vadvédelmi Alapítvány munkatársai egy újabb, keselyűket érintő tömeges mérgezésről számoltak be. Február 25.-én Andreas Bothát, az EWT keselyű szakértőjét egy dél-mozambiki területen borzalmas látvány fogadta – egy elpusztult elefánt mérgezett teteméből legalább 104 kritikusan veszélyeztetett keselyű táplálkozott.

Ez legalább 80 Afrikai fehérhátú keselyű (Gyps africanus) és 7 csuklyás keselyű (Necrosyrtes monachus) halálát okozta. A szakértők azt jósolták, hogy a következő 48 órában a területet átkutatva további tetemekre fognak bukkanni. Az elpusztult elefánt agyarait, illetve a toxikus anyagot, amivel az állatot megmérgezték a rendvédelmi szervek lefoglalták, majd egy gyanúsítottat őrizetbe is vettek.

A tetemeket megvizsgálva számos madárnál fedeztek fel olyan hegeket, amik csonkításra utaltak. Sajnos egyelőre még kevés információ áll rendelkezésre, így a mérgezés motivációit sem lehetett még megállapítani. Közismert, hogy Afrikában az orvvadászok azért mérgezik meg a keselyűket, hogy azok a hatóságokat ne tudják a tetemek jelenlétére figyelmeztetni, másrészt hogy begyűjthessék egyes testrészeiket, hogy azokat „hit-gyógyításban” eladhassák.

Szerencsére 17 madár – melyeket azonnal elláttak – remélhetőleg túlélik a mérgezést, mindeddig pozitívan reagáltak a kezelésekre. A gyors reakció a mérgezésre és a pontos ellátása életmentő lehet. Nagyon hálásak vagyunk a reagáló csapat gyors válaszáért, akik között ott volt az Endangered Wildlife Trust (EWT) munkatársa, Andre Botha és a területért felelős Incomati Vadrezervátum Egyesület munkatársai, Dries Gouws tulajdonos, Piet Kok területvezető, Dr João Almeida állatorvos, aki a Sabie Game Parktól és az Állami Állatorvosi Szolgálattól tartózkodott a helyszínen. Nélkülük a következmények sokkal rosszabbak lettek volna.

Az EWT képzési programja a vadvilággal kapcsolatos mérgezésekkel és a mérgezések esetén történő beavatkozással foglalkozik, emellett vészhelyzeti csomagok fejlesztését és elosztását végzi további, a programban résztvevő szervezetek számára. Hasonló együttműködést hoztak létre, a The Hawk Concervancy Trust szervezettel és a Reading-i Egyetemmel. A biztosított eszközöknek köszönhetően hatékonyan képesek kezelni a mérgezéseket, ez utóbbi létfontosságúnak bizonyult a már említett helyzetben. Ez a munka elősegíti az érintett területek összehangolt, gyorsabb és hatékonyabb kezelését, amivel csökkenthető a vadállatok további mérgezése. A mérgezés a legjelentősebb fenyegetés az afrikai és eurázsiai keselyűk számára, főleg az elmúlt 30 évben egyes afrikai fajok egyedszáma 80%-os mértékben csökkent.

Jelenleg az IUCN fenyegetett fajok vörös listáján négy afrikai keselyű faj kritikusan veszélyeztetettként és további három veszélyeztetettként szerepel. Mint obligát dögevők, a keselyűk a mérgekkel szemben nagyon sebezhetőek, különösen olyan tetemek esetében, melyeket bekentek ezekkel az anyagokkal. Ráadásul az, hogy táplálkozásuk alatt a nagyobb tetemeknél ilyen mértékben képesek összegyűlni csak még nagyobb aggodalomra ad okot.

Az EWT több mint 20 éve dokumentálja a mérgezési incidenseket és a védelmi/megőrzési tevékenységet fenyegető tényezőket és azt tapasztalták, hogy megnőtt a mérgek használata az elmúlt évek során. Ez irányulhat kifejezetten egy faj ellen, például elefántok ellen, ahol az állat egyes testrészei jelentenek bevételt az orvvadászoknak, vagy ragadozók és majmok ellen, melyek kárt okozhatnak a háziállatokban és a terményekben. Az is aggasztó, hogy olyan állatok ellen is használnak mérgeket, melyek táplálékot jelenthetnek az embernek. Keményen dolgoznak azon, hogy ezeket a problémákat megoldják, támogatást és útmutatást nyújtanak a rendvédelmi szerveknek, hogy biztosítsák a megfelelő büntetőeljárások lefolyását, valamint megszervezzék a mezőgazdasági és környezetvédelmi munkatársak képzését, hogy ezt a fenyegetést megfelelően és szakszerűen tudják kezelni.

Tömeges keselyűpusztulás egyetlen mérgezett tehén miatt

Tömeges keselyűpusztulás egyetlen mérgezett tehén miatt

Egyetlen fertőzött tetem 55 védett és fokozottan védett keselyű pusztulását okozta. Nem is csoda, hogy ezek a madarak egy évtized alatt a kihalás szélére kerültek.

Az indiai Assam tartományban több keselyű faj is él. Az elmúlt évtizedben India legtöbb területéről szinte kipusztultak a dögevő madarak ezért ebben a tartományban a madárvédők mindent megtesznek, hogy megmentsék a rendkívül sérülékeny állományt. Épp ezért hatalmas érvágás, hogy a napokban falusi pásztorok hívták az indiai keselyűvédelmi program munkatársait, hogy a területükön 55-nél több elpusztult keselyűt találtak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás