A rovat kizárólagos támogatója

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogszabálytervezete alapján a jövőben szankcionálható lenne a kereskedő, ha nem megfelelően tájékoztatja vásárlóit a nála kapható háztartási gépek energiafogyasztásáról.

Bár a tervezet egyelőre háztartási kombinált mosó-szárítógépekre vonatkozik, a kormány elgondolása mögötti szándék teljesen aktuális. Ugyan a tervezet alapvetően a kereskedőt szankcionálja, a gyártó felelős magatartásán is múlik, hogy ne fordulhasson elő félretájékoztatás a boltokban. Mindeközben az energiahatékonyság egyre fontosabb szempont a háztartási gépek vásárlásánál.

A február 14-i tervezet kapcsán a MediaMarktban elmondták, hasznos ez a kezdeményezés, mert védi a fogyasztókat az olyan vásárlási szituációktól, ahol a kereskedő nem nyújt pontos tájékoztatást a vásárlóiknak. A MediaMarkt szerint a gyártó feladata, hogy a készüléket valamennyi információ szabályos feltüntetésével szállítsa le a kereskedőhöz, de a kereskedőnek szigorúan kell ellenőriznie a szállítmányokat, hogy kiszűrje az esetleges mulasztásokat. Elmondásuk alapján az áruházláncnál már most is megvannak erre a megfelelő szakmai folyamatok. Ha a műszaki cikk adatlapja és címkéje hiányzik, vagy az ezeken szereplő műszaki információk hiányos, a terméket nem állítják ki az eladótérben. 

A jövőben erre a szokásosnál alaposabban oda kell figyelniük a kereskedőknek, mert a tervezet alapján az így eladott készüléket vissza kell hívniuk a vásárlótól, aminek a költsége a kereskedőt terhelné majd. A téma aktualitását egy 2017-es lakossági kutatás is alátámasztja. Ebből kiderül, hogy az energiatakarékosság szempontja eléggé beépült a vásárlók gondolkodásába. A 18-59 évesek többsége tudja, hogy kötelező energiacímkével ellátni a gépeket, és 81% van tisztában azzal, hogy a fogyasztás alapján történik az elektronikai termékek energiahatékonysági besorolásra.

A Piacesprofit szerint a pontos energiakategóriákkal azonban már kevesebben vannak tisztában, a válaszadók 70%-a tudja csak, hogy jelenleg az ’A+++’ a legmagasabb besorolási osztály. Ez az arány csak kevéssel magasabb azok esetében, akiknél az energiafogyasztás a legfontosabb tényező a háztartási gép kiválasztásakor (77%). 

Lehet, hogy már a háztartásunk is elfáradt?
A fáradtságunkért sok esetben konyhai gépeinket is hibáztatjuk, van olyan pillanat, amikor bármelyiket szívesen kidobnánk. Ez azonban azért sem egyszerű, mert a legtöbb háztartási gép beépíthető, és sokszor az egész konyha szétszedésével jár, ha cserélni akarunk akár egyet is közülük. Egy országos kutatásból kiderült, hogy elsőként a hűtőtől válnak meg legtöbben.


MÉSZÁROS Fanni,  a hazai elektroniakaikészülék-gyártókat tömörítő szakmai szövetség, azaz a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője a cikkel kapcsolatban az alábbiakat közölte a greenfonak: 

A készülő új szabály hátteréről néhány gondolat : a 2010-ben hatályba lépett „új” energiacímke-szabályozás alapját a 2010/30/EU keretirányelv adta. Ez, mivel nem közvetlen hatályú jogforrás, tagállami átültetést igényelt, ez lett nálunk a 193/2011. (IX.22.) Korm.rendelet. Az egyes készülékekre EU-s rendeletek születtek, ezek nem igényeltek átültetést, mert a rendelet közvetlen hatályú jogforrás. Egyetlen készülék volt ezidáig kivétel, mely nem kapott a mai napig sem „új” címkét, a mosó-szárító gép. Ezen géptípusra még mindig a 96/60/EK irányelv és az azt átültető 6/2002. (II. 15.) GM rendelet van hatályban (és a gépeken a régi, kétrészes címke található, melyen az A osztály a legmagasabb osztály).
Tekintettel arra, hogy az „új” szabályozást is lassan kinövi egy-két készülékfajta (pl. mosógép), az elmúlt években már dolgoztak az EU-ban az ÚJ szabályozáson. Ennek megfelelően 2017. augusztus 1-jén hatályba lépett a 2017/1369/EU rendelet, mely egyben hatályon kívül helyezte a 2010/30/EU irányelvet. A folyamat pikantériáját az adja, hogy az új szabályozás rendelet lett, és nem irányelv, tehát ez már nem igényelt tagállami átültetést. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy Magyarországon tavaly augusztus 1. óta két szabályozás is hatályban volt: egyrészt a 193/2011. (IX.22.) Korm.rendelet, másrészt a 2017/1369/EU rendelet.

A szóban forgó szabályozás-tervezet ezt az ellentmondást fogja feloldani, a 193/2011. (IX.22.) Korm.rendelet hatályon kívül helyezésével. A tervezet szerint ugyan lesz egy új kormányrendelet, ez azonban valójában utal a 2017/1369/EU rendeletre, és kiegészíti a hazai piacfelügyeleti szabályokkal.
A mosó-szárító gépekre vonatkozó rendelet pedig nem változik, csak a korábbi GM-rendelet kerül új jogszabályba, tekintettel arra, hogy az már miniszteri rendelettel nem módosítható. Fontos, hogy a címke és a szabályozás a korábbi GM-rendelethez képest tartalmilag, érdemileg tehát nem változik, mindössze kiegészül pl. az online megjelenítés kötelezettségével. Valójában tehát a mosó-szárító gépek nem kapnak új szabályozást, pusztán jogtechnikai indoka volt az új jogszabályba helyezésnek, és továbbra is ez az egyetlen készüléktípus, mely még az „új” címkével SEM rendelkezik.
A jövőben a 2017/1369/EU rendeletnek megfelelően az egyes készülékekre vonatkozó rendeletek is megújulnak majd, s az ÚJ címkékkel 2020-tól találkozhatunk majd a boltokban. Valójában tehát itt most nem egy új szabályozásról, vagy új kereskedői kötelezettségről van szó (hiszen amióta energiacímke-szabályozás létezik, azóta szankcionálható a kereskedő, ha nem megfelelően tájékoztatja a vásárlókat), hanem az energiacímke-szabályozás evolúciójáról, melyről részleteket a www.cecedhu.hu oldalon a szakmai területek/energiahatékonyság menüpont alatt olvashatnak az érdeklődők. 

Mikor cseréljük le háztartási gépeinket?

Mikor cseréljük le háztartási gépeinket?

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának tavaly kiadott jelentése fontos kérdésekre ad választ: meddig kéne használnunk a laptopot, a tévét, a mobiltelefont? Mikor érdemes még javíttatni, és mikor érkezik el a pillanat, amikor környezetileg már nagyobb teher a régi hűtőszekrényünk működtetése, mint ha újat vásárolunk?

Évről évre hamarabb érkezik el az Ökológiai Túllövés Napja, az a nap, amikor kimerítjük a természet éves készletét. 2017-ben augusztus 2-án jött el, a hátra lévő 5 hónapban már olyan erőforrásokat éltünk fel, amelyeket felelősen gondolkodva nem szabadott volna, s amelyeket a jövő generációk terhére használunk el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás