A rovat kizárólagos támogatója

Az Alpokban élő havasi nyulak túlélését is fenyegeti a klímaváltozás, és a számuk csökkenése más állatokra is kihatással lesz – figyelmeztetnek svájci kutatók egy ma megjelent tanulmányban.

A Berni Egyetem, valamint a svájci Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet (WSL) jelentése szerint az alpesi táplálékláncban fontos szerepet betöltő havasi nyulak (Lepus timidus) száma csökkeni fog, amennyiben az átlaghőmérséklet emelkedik és a lehullott hó az eddiginél korábban elolvad.

A szakemberek szerint mivel a havasi nyulak nagy tengerszint feletti magasságban élnek, ezért különösen érzékenyek a klímaváltozás hatásaira. A hideghez szokott fajok, így a havasi nyulak számára nehézkes a testhőmérsékletük szabályozása a forróbb nyári hónapokban, ami hőstresszt eredményezhet.

A Global Change Biology című folyóiratban publikált jelentés egyik készítője, Kurt Bollmann szerint a hideg éghajlatú élőhelyeik csökkenésével az állatok nem lesznek képesek elegendő élelmet és megfelelő menedéket találni. Emellett természetes élőhelyük elaprózódása miatt a nyulak nem fognak tudni a mostanihoz hasonló módon keveredni egymással, ami a fajon belüli genetikai hanyatláshoz vezethet.

Bollmann becslései szerint jelenleg nagyjából 23 ezer havasi nyúl él Svájcban és a populáció egyelőre nem veszélyeztetett, ám az állatok számára alkalmas terület egyharmadával csökkenhet a század végére. A nyulak fontos táplálékot jelentenek a helyi baglyok, rókák és szirti sasok számára, ami azt jelenti, hogy a populációjuk csökkenése más állatokra is kihatással lesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás