A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Üzembe helyezték Bosznia-Hercegovina első szélerőműparkját, ezzel az ország megtette az első lépést a szénnel fűtött hőerőművektől a megújuló energiaforrások felé – közölte a szarajevói sajtó.

Az 50,6 megawatt teljesítményű szélfarmot a nyugat-boszniai Mesihovinában állították fel. Az erőmű 22 turbinából áll, és évente 165,2 gigawattóra áramot képes előállítani, ami 27 és félezer háztartás ellátására elegendő. 

A nyugat-balkáni ország elektromosenergia-szükségletének 60 százalékát szénnel fűtött hőerőművekkel állítják elő, a fennmaradó részt pedig vízerőművek szolgáltatják. A tervek szerint 2020-ra Bosznia-Hercegovina energiaszükségletének 43 százaléka megújuló energiából származhat. 

A szélerőműparkot a mostari központú Elektroprivreda HZHB áramszolgáltató építtette. A szolgáltatónak hét vízierőműve van, amelyek együttesen 860 megawatt kapacitással rendelkeznek. Az Elektroprivreda HZHB profitja tavaly 90 százalékkal csökkent a nagy szárazság és a magas hőmérséklet miatt, így megnőtt az igény az alternatív energiaforrásokra. 

A tegnap megnyitott szélerőműpark építése 13 évig tartott, és 82 millió euróba került, amit német kölcsönből tudtak fedezni. A hírek szerint további befektetők is érdeklődnének a szélerőművek iránt, ám eddig csupán négyen kaptak engedélyt az építkezésre. Szakértők szerint a jó fekvésnek, az Adriai-tenger, illetve a hegyek közelségének köszönhetően a következő öt évben a térség szélerő-kapacitása elérheti a 6,1 gigawattot is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás