A rovat kizárólagos támogatója

5 hazai és egy határon túli újságíró vette át az Aranytollat a MÚOSZ és a Sajtószakszervezet sajtónapi ünnepségén, ahol egyéb díjakat is átadtak. A Soó Rezső díjat annak ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett. Az idei díjazott: Székely Tamás. (képünkön elől középen barna dzsekiben a Zöld Szervezetek Országos Találkozóján. 2007 Szeged)

Öt hazai és egy határon túli kolléga vehette át az Aranytollat március 14-én a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Sajtószakszervezet sajtónapi ünnepségén, melyen vendégként részt vett a Magyar Újságírók Közösségének alelnöke és a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnökségi tagja is. Az idén először Vastollal jutalmazta 90 év feletti tagjait a MÚOSZ; átadták a Virág F. Éva- és a Soó Rezső-díjat, valamint a gazdasági újságírók kitüntetését is. Részletes beszámoló a MÚOSZ honlapján >>>

Soó Rezső-díj

Soó Rezső 1903-ban született Székelyudvarhelyen, 1929-től a debreceni egyetem növénytani tanszékének vezetője és a debreceni botanikus kert alapítója. A kétszeres Kossuth-díjas akadémikus emlékére a Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztály alapított díjat 2012-ben. A díjat annak az újságíró kollégának ítélik oda, aki a környezetvédelem vagy a vízügy területén kimagasló munkát végzett. Az idei díjazott Székely Tamás .
Bódi Ágnes laudációja:

Már a középiskolában, a Barcsay utcai Madách Imre Gimnáziumban elkötelezte magát a sajtóval. Szerkesztője volt az egykor legendás hírű Ifjú Nyomdász újságnak. A Népszavában jelent meg az első cikke. Aztán gyors egymásutánban tucatnyi lapban: ifjúsági és pedagógiai, tudományos ismereterjesztő, szakszervezeti lapokban, rejtvényújságokban, napi – és hetilapokban, a fegyveres erők lapjaiban jelentek meg munkái. Főállásban az akkor rendkívül népszerű, igen nagy példányszámú Lobogó című lapnál igen eredményesen dolgozott — fotóriporterként.

A TYPOGRAPHIA, a Nyomda -, a Papíripar és a Sajtó Dolgozói Szakszervezetének központi lapja is évtizedekig foglalkoztatta. Számos könyvben jelentek meg fotóillusztrációi; sok fotópályázaton szerepelt sikeresen. Éveket töltött az MTI Külföldi Képszolgálatán. Ezt követően a Lapkiadó Vállalat Fotószolgálatánál volt alkalmazásban és egyengette a gondjaira bízott fiatal fotóriporterek pályakezdését, pályafutását.

Zöld Szervezetek Országos Találkozója 2007 Szeged. Székely Tamás elől középen barna dzsekibenZöld Szervezetek Országos Találkozója 2007 Szeged. Székely Tamás elől középen barna dzsekiben

Eddigi életének utolsó harminc évét a hazai természet – és környezetvédelem emblematikus lapjánál, a BÚVÁR-nál, majd utódlapjánál a TermészetBúvárnál töltötte — éjt nappallá téve. Elévülhetetlen érdemei vannak az felnövekvő generáció környezettudatos magatartása kialakításában, ill. megerősítésében, a természet megismertetésében és megszerettetésében, a tudományos ismeretterjesztésben.

Csaknem harminc éve — többed magával – – alapította meg az országos TermészetBúvár Egyesületet, amely titkárává választotta. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének több, mint fél évszázada, a Tudományos Újságírók Klubjának negyed évszázada mind a mai napig aktív tagja. A MÚOSZ számos szakosztályának munkájában vesz részt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás