A rovat kizárólagos támogatója

Csúcsminisztériummal küzd Kína a szennyezés és a klímaváltozás ellen. A most 10 éves környezetvédelmi minisztériumot felduzzasztják. Az Orbán-kormány 8 éve szüntette meg a “zöldminisztériumot”, és építette le szisztematikusan a környezetvédelmet is.

Jelentős kormányzati átszervezések zajlanak épp Kínában, aminek keretében egy meglepő változást is bejelentettek: az épp csak tíz éve létező környezetvédelmi minisztériumot felduzzasztják, és egy új, csúcstárcát hoznak létre, az Ökológiai Környezet Minisztériuma néven – írja a Reuters hírügynökség. Ebben a minisztériumban vonják össze az eddig más tárcáknál szétszórt felelősségeket: a levegő-, a folyó-, a tenger- és a talajszennyezés elleni fellépést és a klímaváltozás kezelését is.

A környezetszennyezés régóta Kína legnagyobb problémái közé tartozik: a rendkívül gyors gazdasági fejlődés és a növekvő városok helyenként szinte élhetetlen környezetet teremtettek, például a szmoggal vagy a szennyezett vizekkel. A pekingi kormány csak nemrég kezdett fellépni ez ellen, és a tervek szerint most egy sor törvényt hoznak a környezetvédelem megerősítésére, monitoring rendszereket és egységes hatósági felügyeletet állítanak fel. 

Az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának felügyelete eddig a gazdasági tervezést végző Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság hatáskörébe tartozott, vagyis alapvetően gazdasági kérdésként kezelték. Most azonban ez is az új, megerősített környezetvédelmi minisztériumhoz kerül majd. Ez is annak a jele, hogy Pekingben komolyan gondolják a klímavédelmi vállalások betartását – ami az ország érdeke is, hiszen egyes területein nagyon komoly gondokat okoz már most is az aszály. Via MNO


Ámon Ada, a Karácsony Gergely által meghirdetett árnyékkabinet zöldminiszter-jelöltje szerint felmérhetetlen károkat okozott az a nyolc év, amikor a környezet- és természetvédelemnek nem volt képviselője a kormányban. Hargitai Miklós beszélgetett a hazai zöldmozgalom egyik oszlopos tagjával, az Energiaklum korábbi vezetőjével.     A teljes beszélgetésből egy részlet:

– 2010-ben Orbán Viktor az ígérte, hogy nem lesz ugyan zöldtárca a kormányban, de a környezetvédelem kormányzati súlya nem fog csökkenni. Teljesült ez az ígéret?

– Az első fele maradéktalanul teljesült, a környezet- és természetvédelem először államtitkári, majd helyettes államtitkári szintre csúszott a kormányzatban. A súlya pedig nem csökkent, hanem megszűnt. Hogy mit okozott nyolc olyan év, amikor egyetlen kormánytag sem képviselte a fenntarthatóságot, azt nagyon nehéz kívülről felmérni. A dúlás pontos nagyságát nem ismerjük, csak azt látjuk, hogy nem állt meg legfelül. A középvezetői szinteken olyan frekvenciával követték egymást a személycserék, hogy a jelenleg ott dolgozók sem nagyon tudhatják, mit csináltak az elődeik, a környezetvédelmi igazgatás szervezeti memóriája egyszerűen eltűnt. Az én szűkebb szakterületem, a klíma- és energiapolitika egészen tragikus állapotban van. Korábban létezett egy működőképes intézményrendszer független zöldhatósággal, nagy szakmai önállóságú nemzeti parkokkal, a jövő nemzedékek érdekeit képviselő ombudsmannal, ebből nem sok maradt.

– Mi van a mérleg másik serpenyőjében?

– Nem látok másik serpenyőt. Voltak pozitív elképzelések a 2010-es választási programban, például arról, hogy eltüntetik az adminisztratív akadályokat a zöldenergia-beruházások útjából. Ebből lett mára a szélerőművek de facto betiltása, meg a napelemek megadóztatása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás