A rovat kizárólagos támogatója

Fazekas Sándor 2010-es színrelépése eddig 8 keserves évet hozott a parlagfű-allergiások számára. A miniszter egy percig sem csinált abból titkot, hogy amíg ő döntéshozói pozícióban van, addig foggal-körömmel védi az agrártámogatásokat bezsebelő, hanyag földbirtokosokat és a Magyarországon tenyésző többszázezer hektár parlagfüvet.

Beiktatása után egyik első intézkedése volt, hogy a hatályos jogszabályokat felülírva moratóriumot rendelt el a parlagfűmentesítés ügyében és szinte az utolsó fillérig elsíbolta az adófizetők által az előző adóévben parlagfűmentesítés céljára összeadott SZJA 1%-ot. Az Orbán-kormány azonnali hatállyal meg is szüntette ezt a kiemelt előirányzatot. A milliárdos botránynak azóta sincs személyi vagy jogi következménye.

A parlagfüves területek ellenőrzése gyakorlatilag nullára szorult vissza, a hatóságok felé nincs minimális elvárás, így még a civilek által továbbított területeken sem történik gyakran semmi. Az eljárások során a transzparencia hiánya melegágya a következmények nélküli korrupciónak, hatósági mulasztásoknak és kivételezéseknek.

Mind az Alapvető Jogok Biztosa, mind az Állami Számvevőszék rámutatott a parlagfűmentesítés kapcsán felmerült jogsértékre és hiányosságokra, különös tekintettel a pénzeszközök inadekvát felhasználására, ám ezekre a jelentésekre és ajánlásokra a Fazekas-féle minisztérium évek óta fittyet hány.

Évente mindössze 46 millió Ft van lepapírozva a költségvetésben parlagfűmentesítés címén, de ez a pénz rendre dokumentálatlan helikopteres röpködésre, fitnesz, horgász és egyéb haveri egyesületek ellenőrizetlen tárgyi kiadásaira és értelmetlen propagandakampányokra fordítódik.

Míg Magyarország a világ egyetlen olyan országa, ahol a nyár végi-őszi parlagfűpollen-koncentráció mindenütt többszörösen meghaladja a tüneteket kiváltó értéket, addig a Földművelésügyi Minisztérium delegáltja sikerként ünnepelte, hogy az EU által összeállított, közös Uniós fellépést igénylő, veszélyes, invazív fajok listájában "minden jelentősebb hazai konfliktust jelentő növényfaj jelölését sikeresen megakadályoztuk" és ezzel a "parlagfű a vita során kihullott".

Az allergiásokat képviselő civilek által az országgyűlési választásokon induló pártoknak feltett szakmai kérdéssorra adott válaszokból kiderül, hogy a legkisebb remény sincs pozitív változásra, ha a jelenlegi döntéshozók maradnak hatalmon.

A kérdéseket és az egyes pártok válaszait az alábbi linken tanulmányozhatják a választópolgárok >>>

Nagy lajos MTI fotóján Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter parlagfű helyett levendulát szed a Tihanyi-félszigeten.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás