A rovat kizárólagos támogatója

Portugália, Spanyolország és Oroszország jelöltje előzte csak meg Zengővárkony hős szelídgesztenyéjét a 2018-as Európai Év Fája versenyben. 13 ország fái versenyeztek egymással az idén, összesen több mint 200 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online szavazás során.

A Guinness Rekordok Könyvében a „világ legnagyobb paratölgye”-ként tartják számon az első helyezett portugál “fütyülő fát, amely az ágain daloló számtalan madárnak köszönheti nevét. Az 1783-ban Águas de Mourában elültetett paratölgy kérgét élete során már több mint húsz alkalommal hántották le, de a parafatermelés mellett gyökerei és lombozata számtalan élőlénynek biztosít lakhelyet és nagy szerepe van a klímaváltozás hatásainak csökkentésében is.
Az első helyezettet megillető vándordíjat a tavalyi győztes lengyel fa képviselőitől vehették át a fa jelölői ma az Erdők Világnapján a brüsszeli Európai Parlamentben megrendezett díjkiosztón.

A második helyezett spanyol templomos szilfák a világszerte több mint egymilliárd fát elpusztító holland szilfavészt túlélve 450 éve állnak a Beléni Miasszonyunk szentély környékét uralva, ahová 1650 óta járnak rendszeresen zarándokok.

Oroszország idén először vett részt a versenyben, 188 éves jelöltje, “A belgorodi erdők öreg tölgye” a harmadik helyet nyerte el.

Magyarországot Zengővárkony hős szelídgesztenyéje képviselte, amely 2017 novemberében 4088 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. Ez a fa egy igazi túlélő: élni akarásának és az őt körülvevő közösségnek köszönhetően a századok során kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. A 300 éves gesztenyefa a helyiek számára a folytonosság jelképe, élni akarása máig erőt ad a hétköznapok küzdelmeihez.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a kulturális és természeti értékekre. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a helyi közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan egyedeket lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A magyarországi vetélkedő az európai eredeményhirdetés után egy nappal már újra is indul: a 2018-ban március 22-től április 22-ig jelölheti kedvenc fáját (vagy fáit) bárki – magánszemélyek, iskolák, civil szervezetek, önkormányzatok – fényképpel és a fához fűződő történet leírásával. Az Ökotárs szakmai zsűrije dönti el, hogy a jelöltek közül mely fák jussanak a döntőbe, melyekre a közönség szavazhat a nyilvános versenyben. Minden egyes jelölt fának van esélye idén a hazai, jövőre pedig az európai cím elnyerésére!

A versenyben résztvevő fák helyezési sorrendben:
1. A fütyülő paratölgy, Portugália
2. Cabeza Buey ősi szilfái, Spanyolország
3. A belgorodi erdők öregje, Oroszország
4. Zengővárkony hős szelídgesztenyéje, Magyarország
5. A gilwelli tölgy, Egyesült Királyság
6. Bošáca almafája, Szlovákia
7. A nagy platánfa – Trsteno szimbóluma, Horvátország
8. Mamutfenyők Yuchbunarból, Bulgária
9. A kvasicei diófa, Csehország
10. A boszorkányos lucfenyő, Litvánia 1
1. Helena, a nyárfa, Lengyelország
12. Vî Payîs hársfája, Belgium
13. Cajvana tölgyfája, Románia

A nemzetközi versenyt a Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 13-ra emelkedett. A versenyhez folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából. A magyarországi részvétel költségeit az Ökotárs Alapítvány az 1%-s felajánlásokból fedezi. Amennyiben egyetért a verseny céljaival, és szeretné, hogy a jövőben is eredményesen szerepeljen a magyar fa a versenyben, ajánlja fel jövedelemadója 1%-át az Ökotársnak (adószám: 18062427-1-41).

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás