A rovat kizárólagos támogatója

70 km hosszú kerítés felállítását tervezi Dánia az ország német határánál, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát terjesztő vaddisznók bejutását próbálnák megakadályozni. A lengyel kormány 1200 km acélkerítés építését fontolgatja keleti határainál, és az ASP miatt Magyarországon is felmerült a kerítésépítés lehetősége az ukrán-magyar határon.

A dán kormány bejelentette, hogy 70 kilométer hosszú kerítés építését tervezi az ország német határánál annak érdekében, hogy távol tartsák az ASP vírusát terjesztő vaddisznókat. Bár Dániában még nem találtak egyetlen sertéspestises esetet  sem, a betegség európai – egyelőre főként kelet-európai – terjedése komoly aggodalmakra ad okot. A kerítés építésének legfőbb célja, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a gazdasági katasztrófától. Ha Dániában kitörne az afrikai sertéspestis, nem csak jelentős állattállományt veszélyeztetne, hanem le kellene állítaniuk sertésexportjukat is. A dán sertéskivitel ugyanakkor 5,5 milliárd dollárra tehető évente.

Az ASP ártalmatlan az emberekre, de a vaddisznóknál és a házi sertéseknél a legtöbb esetben elhulláshoz vezet, vakcina pedig még nincs a betegség ellen. Az Agrárszektor szerint a  vírus egyre nagyobb mértékben terjed, így például már megjelent Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Észtországban, Lettországban és Litvániában is, és a dán kormány attól tart, hogy egyre közelebb jut Dániához is.
A híradások szerint további óvintézkedésként Dániában jelentősebb pénzbírsággal sújtják azokat, akik illegális élelmiszereket hoznak be. Emellett nagyobb hangsúlyt fektetnek az állattenyésztésben használt járművek tisztaságára is.

1200 kilométeres kerítést építenének a lengyelek

Ahogy az agrárszektor.hu beszámolt róla, a lengyel kormány is azt tervezi, hogy összesen 1200 kilométer hosszú acélkerítést létesít keleti határainál az ASP miatt. A beruházással a világ egyik leghosszabb kerítését építenék meg, amely a tervek szerint 2020-ra készülne el 20 milliárd forintnak megfelelő összegből.

A sertéspestist terjesztő vaddisznók távoltartására Magyarországon is felmerült egy kerítés létesítése az ukrán-magyar határon, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal legutóbbi tájékoztatása szerint még vizsgálják az ügyet.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás