A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: MTVSZ

2018 januárjában Budapest és Pest megye mintegy 200 csapatának 1000 általános iskolás diákja döntött úgy, hogy belevág a Magyar Természetvédők Szövetsége „Túl a hulladékhegyen” elnevezésű vetélkedőjébe, melynek döntőjét 2018. március 27-én rendezték a négy legjobb csapat részvételével.

Az esemény részeként az Újrahasználati Központ szemléletformáló programján is részt vettek a csapatok, ahol interaktív előadás, installációk, tanösvény segítségével tudhattak meg többet a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, és a már használt termékek újrahasználatáról.

A „Túl a hulladékhegyen” környezeti nevelési iskolai vetélkedő során egy izgalmas történet szereplőivé és alakítóivá váltak a diákok. Így jutottak információhoz a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás jelentőségéről, a szelektív gyűjtés, újrahasználat és újrahasznosítás összefüggéseiről. A történet szerint három iskolás a folyóparton egy beteg vidrára talált, a résztvevő csapatoknak pedig fel kellett deríteniük a vidra betegségének okát, nyomozniuk kellett a folyópart elszennyezésének okai után, fel kellett számolniuk azt, sőt újrahasznált anyagokból vidraszállítót kellett eszkábálniuk az immár meggyógyult állat visszaengedéséhez. Végül eredményeiket – azaz a „Túl a hulladékhegyen” tapasztalatait – a diákcsapatok egyéni módon mutatták be iskolatársaiknak és környezetüknek.

Nagy örömünkre rengeteg ötletes és igényes kivitelezésű bemutató anyag – videó, rádióműsor, interaktív honlap, mini-vetélkedő, fotó, plakát és diasorozat – született. Fő célunk az volt, hogy a diákok játékos formában ugyan, de megismerjék a hulladékok összetett problémakörét és azt, hogy maguk hogyan járulhatnak hozzá ezen probléma mérsékléséhez – foglalta össze Kis Klára, a Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2008 óta szervezi partnereivel a sikeres Klímaőrjárat vetélkedősorozatot, amely játékos formában neveli az ifjabb generációt a környezettudatos életmód gyakorlati megvalósítására. A „Túl a hulladékhegyen” vetélkedő is ennek hagyományaira épült. A vetélkedő alapján elkészült a „Túl a hulladékhegyen háziverseny” is, melyet a Magyar Természetvédők Szövetsége az ország valamennyi általános iskolájába eljuttat, hogy ezáltal a vetélkedő üzenete minél több iskolához, tanárhoz és diákhoz eljuthasson.

A vetélkedő és a háziverseny a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg. Eredmények:

1. helyezett: Hulladékmentők csapat – Szigetújfalui Móra Ferenc Általános Iskola (a képen)
2. helyezett: Ecetes tojások – Budapest XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola
3. helyezett: Szemétszedő rókák – Kapocs Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola
4. helyezett: Zöldcsapat Vác – Váci Petőfi Sándor Általános Iskola

A vetélkedő sikerein felbuzdulva a Magyar Természetvédők Szövetsége elkészítette a vetélkedő háziverseny változatát is, hogy a versenyszervezéshez szükséges anyagokat az ország minden iskolájában önállóan is felhasználhassák.
A háziverseny szervezéséhez szükséges összes anyag
innen letölthető >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás