A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Hét évvel a fukusimai atomkatasztrófa után még mindig szivárog sugárszennyezett víz a tengerbe a fukusimai erőműből, állapította meg tanulmányában egy japán tudós.

Aojama Micsio, a fukusimai egyetemen működő, környezeti sugárzással foglalkozó kutatóintézet professzora egy oszakai konferencián mutatta be kutatásainak eredményét, írta az MTI a Kyodo hírügynökség jelentése alapján.   A sugárszennyezett vízzel a tengerbe ömlő cézium 137-es izotóp napi mennyisége kétmilliárd becquerel, ami jelentős csökkenést jelent a hűtőfal üzembe helyezése előtt, 2013-ban mért 30 milliárd becquereles mértékhez képest.

A tanulmány szerint a fukusimai atomerőműtől nyolc kilométerre délre fekvő egyik településnél egy liter tengervízben, 0,02 becquerel sugárzóanyag-koncentrációt mértek. Ez a mennyiség Aojama szerint nem jelent veszélyt a halászatra. Aojama azt a következtetést vonja le, hogy létezik egy föld alatti átjáró az erőmű és a tenger között, amelyen át a víz még mindig szivárog a tengerbe.

A szennyezett víz a három megrongálódott fukusimai reaktor hűtése nyomán keletkezik, a reaktorok alatt gyülemlik fel, s onnan szivárog a tengerbe. A fukusimai erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco a világon egyedülálló föld alatti hűtőfalat épített, hogy a talaj lefagyasztásával akadályozza meg a szennyezett talajvíz eljutását a tengerbe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás