A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Megötszöröződött az elmúlt tíz évben az európai hegycsúcsokon élő növényfajok száma az 1957-66 közötti időszakhoz képest – mutatta ki 11 európai országi kutatóinak közös tanulmánya, amelyet a Nature című tudományos folyóiratban tettek közzé.

A 302 hegycsúcsról az elmúlt 145 évben gyűjtött adatokat elemezve a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a globális felmelegedés az oka növényfajok számának növekedésének az Alpokban, a Kárpátokban, a Pireneusokban vagy Norvégia és Skócia hegycsúcsain. A kutatók nemcsak a fajok számának növekedését mutatták ki kétséget kizáróan, hanem azt is, hogy ez a folyamat felgyorsult. Miközben az 1957-1966 között a 302 vizsgált hegycsúcson átlagosan 1,1-del nőtt a növényfajok száma, a 2007-2016 között átlag 5,5 új faj jelent meg – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A szakemberek azt nem mutatták ki, hogy a hegycsúcsokra újonnan betelepült növényfajok kiszorították-e a már évszázadok óta ott élő fajokat. A számok azonban azt jelzik, hogy ez a folyamat elindult, vagy a jövőben végbemegy. "A hegycsúcsokon a sziklás és hideg feltételekhez alkalmazkodott néhány faj valószínűleg el fog tűnni hosszú távon. Ők nem tudnak sehova vándorolni, és képtelenek olyan gyorsan fejlődni, ami elegendő ahhoz, hogy felvegyék a versenyt az újonnan betelepültekkel, amelyek magasabbak és versenyképesebbek a melegebb klímában" – közölte Manuel Steinbauer, a tanulmány vezető szerzője. Lehetséges, hogy a hegycsúcsok nagyon különleges növényei a jövőben kiszorulnak, azonban nem teljesen bizonyos. A felfelé vándorló növények gyakran a felső erdőhatár fölötti legelőkről érkeznek, de nem képesek mindenhol megélni a hegycsúcsokon, ezért nem biztos, hogy veszélyt jelentenek a már ott élő növényfajokra. A helyi talajviszonyok és a mikroklíma szintén szerepet játszanak a folyamatban – tette hozzá.

A havasi őszirózsa is a klímaválzozás vesztese

A havasi őszirózsa is a klímaválzozás vesztese

A felmelegedés arra kényszeríti a hegyvidéki növényfajokat, hogy egyre magasabban fekvő területeket hódítsanak meg, ám a legmagasabb hegyoldalak növényei a változás veszteseinek tűnnek: meg kell küzdeniük az alacsonyabbról induló, de gyorsabban felfelé költöző fajokkal.

Az alpesi flóra nagyobb része a klímaváltozásnak inkább az előnyeit élvezi – állapította meg a Bécsi Egyetem és a Svájci Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet kutatócsoportja, tanulmányuk az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) februári számában jelent meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás