A rovat kizárólagos támogatója

Sikeresen telepítették a világ legerősebb, 8,8 megawattos szélturbináját Északkelet-Skócia parti vizein. A mai ipari szélturbinák átlagosan 2,5-3 MW teljesítményűek. Az erőmű 191 méter magas, lapátjai 80 méteresek. Hamarosan követi egy másik. 2017-ben Skócia energiaszükségletének már 68%-át fedezték megújuló energiaforrások, és az arány folyamatosan nő.

A turbinát a Vestas gyártotta, az erőmű magassága 191 méter, lapátjai 80 méter hosszúak. Az erőművet a terv szerint hamarosan követi egy másik, hasonló paraméterekkel rendelkező turbina telepítése is, amelyet szintén a Vattenfall tengeri szélerőműfarmján (European Offshore Wind Deployment Centre, EOWDC) kívánnak telepíteni.

A két óriásturbina termelésbe állítását követően a farm teljesítménye 93,2 MW-ra bővül, így a közeli Aberdeen éves villamosenergia-fogyasztásának 70 százalékát állíthatja elő.

A Portfolio szerint az Aberdeen partjainál található EOWDC a társaság fejlesztéseinek teszt- és demonstrációs területéül is szolgál. A projekt történetének kezdete nem volt problémamentes. A fejlesztőknek elhúzódó jogi csatában kellett megvédeniük terveiket, mivel a közeli golfklub tulajdonosa úgy vélte, a szélfarm bántaná a klub tagjainak szemét. A szóban forgó golfklub a Trump International Golf Club, amelynek tulajdonosa az Egyesült Államok ingatlanmágnás elnöke, Donald Trump.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás