Hirdetés

A MÁV előbb elküldte az adatokat, hogy tavaly 1,8 millió percet késtek a vonatok, majd elmondta, miért téves ebből arra következtetni, hogy baj lenne.

Téves és hangulatkeltő következtetéseket tartalmaz az Index cikke, amely szerint 3,5 évet tesz ki összeadva a magyarországi vonatok késése – közölte a MÁV. A vasúttársaság sajtóosztálya azt írta lapunknak: "jól érzékelhető fejlődésen ment át, jó irányba halad a vasúttárság a fejlesztésekkel", szerintük "az utasok is érzékelik az előrehaladást", amit az is bizonyít, hogy 2015-höz képest már 3,3 millióval többen utaztak vasúton tavaly. Az 1,8 millió perc késést nem cáfolták, már csak azért sem, mert azt az adatot épp a MÁV adta ki.

A jó tendenciát azzal mutatták be: az összes járat pontossági mutatója 2012 óta 2,3 százalékponttal javult. Azt már nem tették hozzá, hogy a MÁV számítása szerint a hat percnél rövidebb késés már pontos vonatnak számít.  A MÁV azt írta: hibás a cikk azon következtetése, hogy „lehetne akár szigifikáns hatása a vasúthálózatba ölt százmilliárdoknak, de mint az látszik, az összesített késési mutatón nem mutatkozik meg a hatás.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás