A rovat kizárólagos támogatója

Kutatók megalkottak egy mutáns enzimet, ami lebontja a műanyag palackokat – és mindez ráadásul véletlenül történt. Ez óriási áttörést jelenthet a világot sújtó műanyagpalack-krízisben – szúrta ki a 444.hu.

A kutatásot egy 2016-os felfedezés inspirálta: akkor Japánban, egy szeméttelepen fedeztek fel egy olyan baktériumot, ami természetes fejlődés után eljutott oda, hogy megegye a műanyagot. Ezután nyilvánosságra hozták a kulcsszerepet játszó enzim részletes szerkezetét – majd megkíséreltek módosítani ezen az enzimen, hogy kiderüljön, hogyan fejlődik.

A tesztek pedig azt mutatták, hogy a molekula ezután még inkább képes volt lebontani a PET-palackokat. 

Döbbenetes volt, amikor kiderült, hogy még fejleszteni is lehet az enzimet – mondta Prof John McGeehan, a University of Portsmouth professzora, a kutatás vezetője.  A mutáns enzimnek néhány nap kell, hogy lebontsa a műanyagat – sokkal kevesebb, mint az óceánoknak, amik évszázadok alatt képesek erre. A kutatók szerint viszont még ennél is gyorsabb lehet, és el lehet majd érni, hogy ebből nagyüzemi működés legyen. Azt remélik, hogy ezzel az enzimmel lebonthatják a műanyagot eredeti komponenseire, így pedig újra lehet majd hasznosítani.

Percenként egymillió műanyag palackot adnak el világszerte, ennek pedig csak 14 százalékát hasznosítják újra, jelentős része így az óceánokba került – írta a  Guardian – ra hivatkozva a 444.hu.

A PET-evő enzim szerkezete a kutatás szerint nagyon hasonló ahhoz, amit számos baktérium kifejlesztett a természetes növényi polimer, vagyis a cellulóz lebontására.  A laboratóriumban egyelőre csak 20 százalékkal sikerült felgyorsítani a lebontási folyamatot, de már ez is nagyon ígéretes, azt mutatja ugyanis, hogy az enzim még nem érte el az optimumot, és mesterségesen ennél is jóval tovább fejleszthető. Ipari enzimeket nagy számban használnak például a mosóporoknál, és ezeknél pár év alatt hatalmas, adott esetben ezerszeres gyorsítást sikerült elérni. Ugyanezt remélik most a polietilén-lebontó enzimekkel kapcsolatban.

Az index szerint a kutatók célja, hogy az enzimet egyszer majd képessé tegyék a PET-et az eredeti komponensekre bontani, így megvalósítsák a tökéletes reciklálás feltételeit, és ne legyen szükség nagy mennyiségű további szénhidrogén felhasználására. Szintén lényeges lenne, hogy a mutáns enzimet extremofil, vagyis magas hőállású baktériumokba ültessék be, a PET ugyanis 10-szer–100-szor jobban bomlik le a 70 fokos olvadáspontja fölött. PET-palackokat lebontó gombák már eddig is ismertek voltak, de az enzimeket sokkal jobban lehet ipari szinten felhasználni, és ezek semmilyen további környezetkárosítást nem okoznak.
A PET-palacokok a globális műanyagtermelés ötödét teszik ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás