A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Ausztrál tudósok úgy vélik, megtalálhatták a választ a csupaszorrú vombatpopulációt tizedelő halálos kórra: magas zsírtartalmú diétával szállnak harcba a szarkoptikus rüh ellen.

A világon több mint 100 emlősfajt sújtó betegséget a Sarcoptes scabiei atka okozza, amely a vombatok bőrén élősködik, heves vakaródzásra késztetve őket.  "Az atka jelenléte irritációt, vakaródzást, szőrhullást és a bőr elvékonyodását okozza. Súlyos esetben az állat elhullásához vezet" – mondta Alynn Martin, a Tasmániai Egyetem munkatársa, a Royal Society Open Science folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

A Tasmánia északi részén lévő Narawntapu Nemzeti Parkban járványossá vált a betegség, a vombatállomány 94 százalékkal csökkent. A kutatók az állatok tanulmányozása nyomán kimutatták, hogy a rühes állatok jóval több energiát égetnek el, jelentősen csökken a testhőmérsékletük. Megváltozik a magatartásuk, sokat pihennek, és rendszerint vakaróznak ahelyett, hogy táplálékot gyűjtenének. e"Így képtelenek fedezni energiaszükségletüket, mivel kevesebbet esznek" – magyarázta a kutató.

A tudósok felfedezték, hogy a rühes vombatok zsírszövetében megváltozik a zsírsavösszetétel, ezért úgy vélik, hogy a magas zsírtartalmú diéta lehet a megoldás a halálos kórra.

"Kutatásunk egy nagyobb projekt része, amely azon dolgozik, hogy segítse a vadon élő vombatok szarkoptikus rühességének kezelését, reméljük, hogy eredményeink segíteni fogják az előrelépést e téren" – hangsúlyozta a kutató.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás