A rovat kizárólagos támogatója

Az alakuló kormányban a Palkovics László vezette innovációs és technológiai minisztérium mellett az újonnan létrehozandó Miniszterelnöki Kormányiroda is részt kap az energiapolitikai kérdések alakításában – értesült a Népszava. Ezzel még tovább osztódnak a hazai energetikával kapcsolatos jövőbeni döntések centrumai.

Az bizonyosnak látszik, hogy a megszűnő nemzeti fejlesztési tárcához tartozó két energiaügyi államtitkár, a KDNP-s Aradszki András, illetve a megújulóenergia- és más infrastruktúraügyekért felelő – a hatvani Fidesz erős embereként emlegetett – Szabó Zsolt (Seszták Miklós tárcavezetőhöz hasonlóan) távozik. Felmerül, hogy Palkovicséknál csak egy államtitkárra osztják ki a közműügyeket. Korábban még a Miniszterelnökséget emlegették leendő "energiaszakmai" központként. Bár ez a jelek szerint lekerült a napirendről, a bársonyszék várományosának, Gulyás Gergelynek – akár a kormányinfók leendő főszereplőjeként – szintén lesz befolyása az ügyek alakulására.

Az állami energiacégek irányítása ugyanakkor egyértelműen  – a zavaros ügyeiről hírbe hozott – Bártfai-Mager Andrea vagyonügyi tárca nélküli miniszterre vár. Ennek folytán távozhat Szivek Norbert, az állami társaságok jelenlegi központi tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezére is. Még az MNV léte is kérdéses: az állami vállalatok akár közvetlen minisztériumi irányítás alá kerülhetnek.

Mindemellett Süli János személyében változatlanul külön tárca miniszter dönt a több ezermilliárdos Paks 2-es fejlesztés ügyeiben. Illetve változatlanul a közműhivatal dönt, illetve végez előkészítést a legfőbb szabályozási és árkérdésekben.

Értékelések szerint az energiaügy felelősségi szintjeinek szétaprózása kifejezett kormányfői szándékokat tükröz. Így ugyanis – különösen az állami vállalatok belső élete kapcsán – a végső szó fokozottan Orbán Viktort illeti majd írta a nepszava.hu.

Megjelent a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat, 10 minisztériummal alakul meg az új kormány, a javaslatot várhatóan pénteken fogadja el az Országgyűlés.

A következő minisztériumok jönnek létre, ha pénteken megszavazza az Országgyűlés:

Agrárminisztérium,
Belügyminisztérium,
Emberi Erőforrások Minisztériuma,
Honvédelmi Minisztérium,
Igazságügyi Minisztérium,
Innovációs és Technológiai Minisztérium,
Külgazdasági és Külügyminisztérium,
Miniszterelnöki Kabinetiroda,
Miniszterelnökség,
Pénzügyminisztérium.

Az előző ciklusban is 10 minisztérium volt. A Miniszterelnöki Kabinetiroda a miniszterelnök politikai munkaszervezeteként, a létrejövő Miniszterelnöki Kormányiroda pedig kormányzati igazgatási munkaszervezeteként működik. A Kormányirodát Orbán Viktor miniszterelnök irányítja majd, lesz önálló költségvetése is. A miniszterelnök részletes feladat- és hatáskörét a jövőben kormányrendelet állapítja meg.
Tovább >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás