A rovat kizárólagos támogatója

Korábbi elutasító álláspontját feladva a NASA közelmúltban kinevezett új vezetője már elfogadja, hogy jelentős mértékben az ember okozza a globális klímaváltozást. Jim Brindenstine azt is bejelentette, hogy támogatja a NASA klímaváltozással kapcsolatos kutatásait.

Korábban „klímaszkeptikus ” nézeteiről volt ismert, emiatt komoly bírálatokat kapott, amikor Trump őt nevezte ki az amerikai űrkutatás vezetőjének. Öt évvel ezelőtt kongresszusi képviselőként még azt is kétségbe vonta, hogy valós folyamat a globális felmelegedés. Novemberi meghallgatásakor már elfogadta, hogy az emberi tevékenység is hozzájárul a folyamathoz, de odáig már nem ment el, hogy ez lenne a fő tényező.

A NASA irányítója most ennél jóval tovább ment, amikor úgy fogalmazott, hogy nem vonja kétségbe a tudományos konszenzust. „Tudom, hogy ehhez mi, emberek jelentős mértékben járulunk hozzá” – mondta, aláhúzva azt is, hogy elfogadja: a szén-dioxid kibocsátás az egyik kulcstényező. Olyan mennyiségben bocsátjuk ki a légkörbe, amit nem láttunk előre, és ez az üvegházhatású gáz melegíti a bolygót. Ez egyértelmű, és mi vagyunk a felelősök érte.

Politikai kinevezési gyakorlata, a szénhidrogén-alapú energiaipar melletti elkötelezettsége és a párizsi egyezményből való amerikai kilépés miatt Donald Trump klímapolitikája folyamatos bírálatokat kap Amerikában és a világban. Brindenstine, aki 2013-ban még a republikánus klímaszkeptikusok kedvelt szövegét mantrázta, mondván inkább az időjárás-előrejelzésre kellene többet fordítani klímakutatás helyett, most arról beszélt: a NASA mindig a tudományhoz tartja magát, és ebben nincs helye pártpolitikai megfontolásoknak- írta az INDEX.

Trump pártkatonája a NASA élén

Trump pártkatonája a NASA élén

Tudós helyett Jim Bridenstine republikánus politikus lesz a fő űrkutató. A klímaváltozás okait tagadó laikust választott a NASA élére az amerikai szenátus. Még szerencse, hogy nem laposföld hívő – irtuk egy hónapja.

Az űrkutatáshoz ugyan lövése sincs, és vehemensen tagadja, hogy a klímaváltozást minden erről szóló bizonyíték ellenére az ember okozná, viszont nagyon lelkes támogatója volt Donald Trump elnökválasztási kampányának, így mostantól Jim Bridenstine republikánus politikus vezetheti a NASA-t. Az Amerikai Űrkutatási Hivatalt eddig kizárólag tudósok igazgatták.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás