A rovat kizárólagos támogatója

Több mint 2,6 millió fa értékesítésére írt ki pályázatot a Tanzániai Erdészeti Szolgálat az UNESCO Világörökség részét képező Selous Vadrezervátumban. Ez nagyipari fakitermeléshez vezethet Afrika egyik legjelentősebb vadvilágának otthonában. A WWF azonnali lépésre szólítja fel Tanzánia kormányát.

A Tanzániai Erdészeti Szolgálat 2018. április 25-én írta ki a pályázatot, ami május 16-án zárult le. Amennyiben az értékesítés sikeres lesz, mintegy 1436 négyzetkilométernyi területen ipari mértékű fakitermelés várható. Ennek célja, hogy megépülhessen a Stiegler’s Gorge vízerőmű, amihez vízzel kell elárasztani a helyszínt. A kijelölt terület a méltán népszerű Selous Vadrezervátum szívében található, amely 1982 óta világörökségi helyszín, illetve mind az UNESCO, mind a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a rezervátum legfontosabb természeti értékeit hordozza magában. A terület az elefántnak, a keskenyszájú orrszarvúnak, az afrikai vadkutyának vagy a vízilónak is élőhelye.

Selous Vadrezervátum Tanzánia légifotó: Michael Poliza WWF

A projektet a tanzániai kormány támogatta az utóbbi években annak ellenére, hogy komoly aggályok övezték mind környezeti, mind társadalmi hatásait tekintve, amellett, hogy egyértelműen törvénybe ütközik. A tervezés során ugyanis nem készült környezeti hatástanulmány, pedig ezt vízerőművek esetén az ország törvényei is előírják. Anthony Field, a WWF nemzetközi kampánymenedzsere elmondta: “A pályázat közvetlen fenyegetést jelent a Selous Vadrezervátum élővilága és a környéken élő lakosok számára – egy olyan területről van szó, amely rendkívüli ökológiai és gazdasági jelentőséggel bír.

A WWF sürgeti Tanzánia kormányát, hogy készíttessen stratégiai környezeti hatástanulmányt, mielőtt megkezdődnének a fakitermelési munkálatok. A kormánynak a vízerőművön túl figyelembe kell vennie alternatív, kevésbé káros lehetőségeket is az energiatermelésre” – tette hozzá Field.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) “végzetesen hibásnak” ítélte meg a projektet ökológiai hatása miatt, és arra szólította fel a kormányt, hogy végleg hagyjanak fel a tervezésével. Az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay is aggodalmát fejezte ki: állítása szerint ezáltal visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek a Selous Vadrezervátumban. A WWF – amely évek óta küzd a Selous megóvásáért – 2017. júliusi elemzése szerint a tervezett vízerőmű mind a vadvédelmi terület világörökségi részét, mind a szomszédos – szintén védett – Rufiji-Mafia-Kilwa tengeri ramsar területet veszélyeztetné.

Szavanna gnu csordával a Selous Vadrezervátumban Tanzánia. Kép: Michael Poliza WWF

 

A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember

A világ természetvédelmi területeinek harmadát veszélyezteti az ember

6 millió négyzetkilométernyi erdőség, park, természetvédelmi terület van veszélyben a bányászat, fakitermelés és gazdálkodás miatt. A világ természetvédelmi területeinek egyharmadát veszélyezteti emberi tevékenység, és a legtöbb terület védelme nem éri el valódi célját.

Akár gazdag, akár szegény országról van szó, a természetvédelmi területek kijelölése egykettőre megtörténik, de a terület védelmének finanszírozása és a védelem biztosítása már elmarad – idézte a Science tudományos folyóiratban megjelent új tanulmányt a BBC News. A szerzők tanulmányukkal arra akartak rámutatni, hogy ezen a hatmillió négyzetkilométeren az emberi tevékenység károsítja a védeni kívánt természetet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás