A rovat kizárólagos támogatója

Kb. 10 éve Kína vezeti a globális napenergia iparágat. A kínai dominancia azonban az utóbbi időben megtörni látszik, amit az is jelez, hogy már nem a világ legnépesebb országában épülnek a világ legnagyobb naperőművei.

A kínai piacvezető pozíció mögött leegyszerűsítve az áll, hogy a kiépült masszív feldolgozó-ipari gyártó kapacitás a támogató kormányzati politikával együtt jelentősen hozzájárult az árak leszorításához, miközben számos napenergia-termelő nagyprojekt valósult meg a számtalan kisebb mellett. Ehhez képest a szomszédos India némi késéssel csatlakozott a napenergia hódításával járó trendhez, azonban az utóbbi időben már úgy tűnik, mintha ő diktálná a tempót, legalábbis a nagy, termelő egységek létrehozására irányuló projektek tekintetében.

Ezt az előretörést mindennél jobban jelzi, hogy a világ 10, jelenleg épülő napenergia parkja közül 5 Indiában található az egyesült államokbeli IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis) jelentése szerint.

A világ legnagyobb, folyamatban lévő napeneregia park építkezései (kapacitás, ország):
Bhadla Industrial Solar Park, 2,225 MW, India
Pavagada Solar Park, 2,000 MW, India
China Minsheng Investment Wuzhong Yanchi PV, 2,000 MW, Kína
Scatec Solar Benban V PV Plant, 1,800 MW, Egyiptom
Ananthapuramu – I Solar Park, 1,500 MW, India
Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, 1,013 MW, Egyesült Arab Emírségek
Kadapa Ultra Mega Solar Park, 1,000 MW, India
Quaid-e-Azam Solar Park, 1,000 MW, Pakisztán
Rewa Solar Park, 750 MW, India
Enel Villanueva PV Plant, 754 MW, Mexikó

A már üzemelő napenergia parkokat tekintve továbbra is Kína vezet, vagyis ott működnek a legnagyobb ilyen termelő egységek. Az 1547 megawattos névleges kapacitású Tengger Desert Solar Park jelenleg a legnagyobb a világon. Ez azonban várhatóan már nem sokáig marad így. A terv szerint 2019 első felében készülnek el egy 2225 megawattos parkkal Bhadla, Rajasthan területén, ami átveheti az első helyet a kínai erőműtől. (A kapacitás mintegy harmada már működik.)

De a tervekben már szerepel egy 5000 MW névleges kapacitású napenergia park létrehozása is Gudzsarát államban. Mindemellett India már a tetőre telepíthető naperőművek területén is vezető pozíciót ért el: a RSSB Educational and Environmental Society pandzsábi Amritszárban található campusának tetején egy 19 megawattos rendszer működik, ami szintén a legnagyobb a kategóriában.

India egyre inkább elégtelen méretű és elavult áramtermelő kapacitásainak pótlására, illetve a rendszeres áramszünetek visszaszorítása céljából a kormányszinten megalkotta az "ultra mega erőmű" koncepciót. Az elnevezés arra utal, hogy a koncepció keretében csak több ezer megawatt nagyságú nagerőművek épülnek. Így a jelenleg mintegy 21 ezer MW áramtermelő szolár kapacitást 2022-ig 100 ezer MW-ra tervezik bővíteni, míg a teljes megújuló portfólió nagyságának el kell érnie a 175 ezer MW-ot.

Az indiai napenergia boom hatására a fotovoltaikus áramtermelés költsége a széné alá csökkent – Kína esetében a paritás (vagyis az áregyenlőség) is csak 2022-től várható az IEEFA szerint. India tiszta energia piaci vezető szerepéért a Narendra Modi vezette kormány is sokat tesz. Idén márciusban például India adott otthont a Nemzetközi Napenergia Szövetség (International Solar Alliance, ISA), egy 121 országot tömörítő nonprofit szervezet megalapításának. Ez egyben arra is utalhat, hogy India a klímaváltozás elleni nemzetközi erőfeszítésnek is élére kíván állni.
Az összképet persze itt is árnyalja néhány részlet: a szolárpanelekre várhatóan importvámot vetnek majd ki, ami lelassíthatja a napenergia indiai hódítását; a tetőkre telepített naperőművek száma és kapacitása pedig egyelőre elmarad a célkitűzésekben szereplőktől-írta a portfolio.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás