A rovat kizárólagos támogatója

Négy budapesti önkiszolgáló mosodát tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete, ebből az egyik országos hálózattal rendelkezik. Vizsgálták a mosás, szárítás idejét, a rugalmasságot, gyerekbarát szolgáltatást és a környezetvédelmi szempontok érvényesülését is.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete négy (Bubbels, Mosoda Budapest, Washpoint, Mosómedve mosoda) budapesti önkiszolgáló mosodát tesztelt, amelyek közül a Bubbles vidéki egységekkel is rendelkezik, a fővárosban pedig majdnem minden kerületben találhatunk belőle legalább egyet. A tesztelés során mostak, és szárítottak. A ruhák tisztaságával mindenhol elégedettek voltak, de a gyorsaságban, rugalmasságban nagyok a különbségek.

Mosás
Az árak 1000Ft/10kg ruha körül mozognak. A legolcsóbbnak a Mosoda Budapest bizonyult, ahol már 800 Ft-ért moshatunk 7-8kg ruhát (ez kb. két ember egy heti téli szennyese), az árba a mosószer és az öblítő is beletartozik. A Bubbels és a Mosómedve árai magasabbak (1300Ft), viszont cserébe náluk nagyobb kapacitású gépek vannak, így egyszerre akár 10 kg szennyest is moshatunk. A Bubbels előnye, hogy mivel több mosodájuk is van, könnyebben találunk egyet a lakásunk közelében.

Szárítás
Szárításra mindenhol van lehetőségünk: a Bubbels-ben kell a legtöbbet, 1300Ft-ot, a Mosómedve mosodában és a Mosoda Budapestben a legkevesebbet (800Ft) fizetnünk. Viszont a Mosoda Budapestnél csak 7-8kg ruhát száríthatunk egy gépben, míg a Bubbels-ben és a Mosómedvében akár 16-20 kilót is.

Mennyi időt vesz igénybe?
A mosás és szárítás leggyorsabban a Bubbelsben és a Washpointban készül el, 30 perc alatt kimoshatunk, és újabb 30 perc alatt megszáríthatunk akár 16 kiló ruhát is. A leghosszabb időt a Budapesti Mosodában kell várni a mosásra/szárításra, igaz, otthagyhatjuk és később visszamehetünk érte. Ez leginkább a közelben lakóknak, dolgozóknak lehet praktikus, ha helyben megvárni túl nagy macera. Felárért akár több napra is otthagyható a ruha, sőt bizonyos mennyiség felett házhoz is szállítják.

Mi lesz az öko vásárlókkal?
Még az öko mosószerről sem kell lemondanunk, hiszen 2 helyen (Mosómedve mosodában és a Mosoda Budapestben) rugalmasak a saját mosószert illetően, tehát ecet és szódabikarbóna is vihető.

Mivel töltsük az időt, amíg tart a mosás?
Mindegyik tesztelt mosodában van ingyen WIFI, vagyis dolgozhatunk, netezhetünk miközben tart a mosás-szárítás. Ha valaki csak gyerekkel tudja megoldani ezt a programot, akkor érdemes figyelembe venni, hogy csak két mosoda gyerekbarát. A Bubblesban gyereksarok, a Washpointban pedig egy egész gyerekbirodalom várja a kicsiket.

Mi van, ha nem tudom elindítani a mosógépet?
Két helyen (Mosoda Budapest, Mosómedve mosoda) van személyzet, akik segítenek elindítani a gépet. A Bubbels és a Washpoint nem tart fenn személyzetet, de aggodalomra semmi ok, mert a gépeket egyszerű használni, és minden gyakorlati tudnivalóról kapunk információt a kihelyezett feliratokon vagy a központi fizetőautomatán keresztül.

Megéri?
A Tudatos Vásárlók Egyesülete kíváncsi volt arra is, hogy egy olcsóbb mosógép árából hányszor tudnánk elmenni önkiszolgáló mosodába. Ha átlag 1000 forintra kalkuláljuk a mosást és szárítást egyaránt, akkor egy 90 ezer forintos mosógép árából 90 alkalommal tudunk mosni, 45 alkalommal pedig mosni és szárítani. Ha heti egy mosással számolunk, akkor ugyanez az összeg önkiszolgáló mosodában bő másfél évig elég, ha szárítani is szeretnénk, akkor csak alig egy évig.  Viszont ehhez hozzájön még az a tény, hogy a villanyt és a vizet nem kell ez idő alatt a saját háztartásunkban használnunk. Egy mosógép kb 40-60 liter vizet fogyaszt egy mosás alatt. Ha csak egyszer mosunk egy héten, akkor az évi kb. 2080-3120 liter víz, ami a járulékos költségekkel (Fővárosi Vízművek árai: vízterhelési díj, csatornahasználati díj) együtt 1.800-2.500 forint körül van.

Ehhez jön az áramköltség, ami ezekkel az adatokkal számolva, a Tudatos Vásárló mosógép tesztjében a 90.000Ft-os árkategóriás gépek évi 170kWh átlagfogyasztását alapul véve, heti egy mosásnál évente 6.000 forint körül mozog. Habár ez éves szinten nem hatalmas tétel, de az öniszolgáló mosoda további előnye, hogy ha elromlik a mosógép, nem nekünk kell állnunk a szervizelést, ami időben és pénzben is elég húzós tud lenni. Ezen felül, ha kicsi a lakás, nem kell még egy mosógépet is kerülgetnünk, elvégre nem kis darabról van szó.

A teljes teszt és a cikk ingyenesen itt tekinthető meg:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/infoteszt-onkiszolgalo-mosodak

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/masfel-evig-jarhatunk-mosodaba-egy-mosogep-arabol


Mosógép, porszívó, hűtő, fagyasztó vagy futócipő vásárlás előtt áll? Böngésszen a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjei között itt.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. A TVE az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgozik Magyarországon. Célja, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás