Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai az egyik közösségi oldalon felfigyeltek egy 31 900 forint halgazdasági értékű, gyaníthatóan lopott pontyra. Az óriási tőpontyot feltehetően ellopták élőhelyéről, hiszen amúgy nehezen juthatott volna Heves megyei otthonából egy Pest megyei bányatóba. A horgászcsalogató óriások a feketepiacon cserélnek gazdát horror összegekért.

Az egyik közösségi oldalon figyelt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) arra a posztra, amely szerint egy kapitális tőpontyot illegálisan telepíthettek át egy Pest megyei horgásztóba. A feketepiacon csaknem 1 millió forint eszmei értékű pontyóriást többek között sajátos pikkelyrajzolat-rendellenessége segített azonosítani. A Pest megyei horgásztó üzemeltetőjénél egyéb szabálytalanságokat is feltárt a hatósági vizsgálat, így tetemes bírságra számíthat.

Egy ismert közösségi oldalon megjelent írások és fényképek tanúsága szerint egy Heves megyei természetes vizünkből 2016 októberében kifogott, majd a vízbe visszaengedett 28 kg-os pontyot 2018. április 8-án már egy Pest megyei horgásztóból fogták ki ismét 31,9 kg súlyban. A kapitális egyedet a farok alatti úszó felett található, sajátos pikkelyrajzolat-rendellenesség alapján tudta beazonosítani a Nébih ÁHSZ.

Az eljárás során az ÁHSZ szakértő bevonásával tovább vizsgálta az azonosságot, valamint a pontyóriás eszmei értékét az illegális élőhal-kereskedelemben. A szakértő 4 kulcsbélyeg – a testmagasság/testhossz index, és az oldalvonalon található pikkelyszám – alapján teljes bizonyossággal kizárta annak lehetőségét, hogy a különböző vizeken eltérő időpontban készített fotók két különböző példányt mutatnának be. A tőponty halgazdálkodási értékét 31.900 Ft-ban, míg feketepiaci értékét 800.000 Ft körül állapította meg.

A Nébih az érintett Pest megyei bányatónál helyszíni ellenőrzést is tartott, melynek során több szabálytalanságra is fény derült. A halgazdálkodásra jogosulttal szemben eljárás indult, a többszörös szabálysértő tetemes bírságra számíthat.

A Nébih kéri, ha valaki horgászattal, halászattal, halgazdálkodással kapcsolatos szabálytalanságot tapasztal, jelezze a hivatal Zöldszámán (80/263-244) vagy az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen!

Kapcsolódó cikk: Mi kerül 800 ezer forintba egy pontyon?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás