A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Újdelhi nyomornegyede, Tajmur Nagar a szennyezés és a hulladék szimbóluma. A kerület az egyik fő oka annak, hogy az indiai főváros a világ egyik legszennyezettebb településének számít.

Az idei környezetvédelmi világnapnak India ad otthont – írja az AFP. Az 1973 óta minden év június 5-én megrendezett világnap célja az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése és a környezetszennyezés megelőzése. Mindebből azonban valószínűleg igen keveset érzékelnek Tajmur Nagar lakói, akik mélyszegénységben élik mindennapjaikat a hulladékhalmokkal teli negyedben.

A városrész egyike Delhi azon kerületeinek és India azon részeinek, ahol a szennyezettség, különösen a műanyagfelhalmozódás, óriási problémát jelent. 2018-ban a környezetvédelmi világnap fő témája épp a műanyag-szennyezés. Az esemény során Indiában parttisztító programokkal, zöld technológiákat bemutató kiállításokkal és művészeti installációkkal próbálják majd felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

New Delhi Taimur Nagar szemétnegyed, ahol a szemét szó szerint ellepi az utcákat

India évente 5,6 millió tonna műanyaghulladékot termel, Delhi pedig az ország egyik legnagyobb előállítója. A városban 2009-ben tilalmat rendeltek el a nejlonszatyrok használatára, a rendeletet pedig később minden műanyag csomagolóra és egyszer használatos műanyagra kiterjesztették. A tilalom ellenére azonban a zacskókat és egyéb műanyagokat továbbra is használják. Ennek elsődleges oka az, hogy Tajmur Nagar és a város szennyezettebb kerületeinek lakói nem sokat tudnak a műanyagok káros hatásairól.

Olyan, mintha a pokolban élnénk.

Műanyaghulladékot látni mindenhol. Szegények vagyunk, és nem tehetünk mást, itt élünk és halunk meg – nyilatkozta Srepal Szingh helyi hulladékkereskedő. A férfi szerint 40 évvel ezelőtt, amikor még kevesebben éltek a területen, a városrész jóval tisztább volt. Mára a helyzet olyan súlyossá vált, hogy az esős évszak során a csatornákból feltörő szennyezett víz elárasztja az otthonokat. A malária és a hasmenés miatt a helyi gyerekek rendszeresen hiányoznak az iskolákból. Tajmur Nagar állapota egész Indai helyzetét jól szemlélteti. A kerület két folyamatosan fejlődő, tehetősebb negyed közé van beékelődve. A szemétbe merülő városrész és a két előkelőbb terület az ország aszimmetrikus fejlődésének tökéletes szimbóluma.

India 2022-re betiltja az egyszer használatos műanyagtermékeket

 

Környezetvédelmi Világnap: ne csak ünnepeljünk, cselekedjünk is!

Környezetvédelmi Világnap: ne csak ünnepeljünk, cselekedjünk is!

Június 5-én tartjuk a Környezetvédelmi Világnapot. A Föld védelmében tett lépéseinket immár 46. alkalommal ünnepeljük, miközben bolygónkat csaknem elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek jelentős része bizony műanyag, évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban

Évi 12 millió tonna műanyag hulladék kerül a tengereinkbe, amely súlyosan veszélyezteti az élővilágot, és a táplálékláncba bekerülve végül az ember tányérjára is visszakerül. A WWF Magyarország arra figyelmeztet: ne várjuk meg, míg jogilag szabályozzák a műanyagok használatát, mindannyian tegyünk már most egy tisztább bolygóért!

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás