A rovat kizárólagos támogatója

Egy bizottság hétfőn dönt az altatólövedékkel elkábított Magyarországon kóborló medve sorsáról. A greenfo úgy értesült, hogy a Szegedi Vadasparkba szállított befogott medvét nem feltétlenül akarják elengedni, mert “veszélyes” néhány polgármester szerint.

A májusban Szlovákia felől érkező – három évesre saccolt – mackó a héten belépett Csongrád megyébe, és haladt a déli határ felé. Csütörtökön már Tömörkény közelében járt, 300 kilométert tett meg érkezése óta, majd a csütörtöki esőben elvesztették a nyomát. Később a nyomok szerint Dóc településnél is járt, tehát újabb 30 km-t tett meg dél irányába. Végül Sándorfalván véget ért a túra, így nem derülhetett ki, hogy Románia felé fordult volna, hogy kikerülje Orbán szögesdrótját (a déli határzárat), vagy a Tiszán átúszással kerülte volna ki a kerítést. Mondjuk az jobb, hogy nem ment Szerbiába, mert kapásból lelőtték volna. Végül Szegedtől tíz kilométerre, Sándorfalva mellett állították meg a medvét. Veprik Róbert a Szegedi Vadaspark igazgatója altatta el ideiglenesen, mert a kisváros felé vette az irányt a kóbor medve.
 

Közben a közösségi oldalon már civilek is szervezték a medvelest, nincs kizárva, hogy a természetvédelmi szakemberek a „civil vadászatnak” is szerettek volna véget vetni, bár ezt hivatalosan nem erősítették meg. A kaland véget ért, a mackót visszaszállítják a Bükki Nemzeti Park területére – legalábbis eddig erről is szóltak a hírek. És arról, hogy a macit miután a nemzeti park ellátja nyomkövetővel, szabadon fogják engedni. A medve jeladóval történő felszerelésével folyamatosan nyomon lehetne követni és be lehet avatkozni, ha szükséges. Ha meg nem, akkor lenne a fajról egy csomó értékes adat.

Nem mindenki örülne a szabadon engedésnek.

A greenfohoz eljutott információk szerint több polgármester is aggódik, hogy a szerintük a veszélyes medve (amire eddig semmi jel nem utalt) problémát okozhat településeik környékén. Állítólag ezért is Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára hétfőre az érintettek részvételével egy megbeszélést hívott össze.
A hozzánk eljutott híreket ma a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján megerősítette: a szabadon is engedésről mint írták még nem született döntés.
„A szabadon engedés részleteiről még nem született döntés, erről hétfőn, egy minden érintett szerv képviselőiből álló bizottság fog dönteni, így a szabadon engedés idejéről és helyszínéről is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – amely nem összekeverendő a Bükki Nemzeti Parkkal – éppolyan fontosnak tartja a működési területén, illetve az ország egyéb területein élő lakosság biztonságát és jogait, mint a természet védelmét. A bizottság döntéséről szóló sajtóközlemény megjelenéséig az elengedés körülményeiről terjedő információk nem megalapozottak. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság „

Kíváncsian várjuk a döntést, bár nehéz lenne elfogadható magyarázatot találni, ha nem engednék el itthon olyan helyen, ahol nem jelenthet senkire veszélyt.

Az alábbi videót annak ajánljuk, aki többet szeretne tudni a medvékről, és a mai Kelet-európai medvehelyzetről:


 

Kapcsolódó anyagok:

Lelőtték a médiasztár migráns barnamedvét

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás