A rovat kizárólagos támogatója

A tervek szerint az idén benyújtják a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséhez szükséges létesítési engedélykérelmet – mondta Süli János, a beruházás tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Pécsen egy, az atomenergetika jogi vonatkozásairól szóló konferencián.

A miniszter szerint mintegy 200 ezer oldal szöveget, valamint 100-150 ezer oldal táblázatot, műszaki mellékletet adnak be engedélyezésre a hatóságnak, melynek 15 hónapja van a dokumentáció elbírálására; az engedélyezési folyamatba, egyéves időtartamra, nemzetközi szakértőket is bevonnak. Ha megvan a létesítési engedély, akkor elindulhat a főépület-építés. Süli János közölte, hogy az új blokkok beüzemeléséig még vagy hatezer engedély szükséges.

Az engedélyezési folyamat műszaki, jogi és gazdasági elemzések „tömegét" vonja maga után.

A miniszter arra számít, hogy az engedélyeket az ellenzék meg fogja támadni, ezért „el kell jutni odáig, hogy azok jogerős ítélettel legyenek megtámogatva". Süli azt is mondta, hogy a paksi bővítésnél a magyar fél mindig egyértelműen „a nyilvánosság mellett áll", ugyanakkor a szerződésben az orosz féllel nem tudtak teljes mértékben megegyezni a nyilvánosságra hozható részletekről.

Azért nem tudjuk a dokumentációk széles körét pillanatnyilag nyilvánosságra hozni, mert az az orosz fél érdekeit sértené – mondta, hozzátéve, hogy az erről szóló a perek jelenleg zajlanak. Süli János arról is beszélt, hogy a paksi bővítésen túl további erőművek építése is szükségessé válik a jövőben, ugyanis „a teljes hazai erőműpark elöregedett" – idézte a minisztert az INDEX.

Prognózisa szerint 2030-ra a két új paksi blokk üzembe állításával együtt is mintegy 5000 megawatt kapacitáshiány lesz a magyar energetikai rendszerben. Az új erőművek engedélyezése a miniszter szerint a paksi bővítés eljárásához hasonlóan bonyolult lesz.


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás