Hirdetés

A portugál kormány országszerte kecskepásztorokat bérelt fel, hogy a nyájukkal lelegeltessék az erdőtüzek gyúanyagaként szolgáló elszáradt növényzetet. A kecske olcsó és jól bevált módszer a száraz területek erdőtűz-prevenciós megtisztítására.

A kormány az utak tíz méteres körzetének kitakarítására használja a nyájakat, hogy ne ismétlődhessen meg a tavaly júniusi eset, amikor 106-an haltak meg az ország történetének legsúlyosabb erdőtüzében.

A kormány persze más intézkedésekkel is készül az idei erdőtűzszezonra, például az ingatlantulajdonosoknak is előírják a házuk körüli terület megtisztítását, és minden veszélyeztetett településen evakuációs útvonalakat és menedékhelyeket alakítanak ki, ha mégse sikerülne megelőzni a bajt. Na meg az se jön majd rosszul, 12 vízszállító repülőt és 41 helikoptert is beszereztek, hogy legyen mivel oltani a tüzet. A kritikus időszakban összesen 10 700 tűzoltó fog készenlétben állni, ami ezerrel több, mint tavaly– írja az AP hírügynökség. 

kecskenyáj portugália AP Armando Franca

portugál kecskenyáj kép: AP/ Armando Franca

A szakértők szerint ugyanakkor a durva erdőtüzek okainak a felszámolása jóval hosszabb munka lesz: a klímaváltozás, az elnéptelenedő és elöregedő vidék, illetve az elburjánzó eukaliptuszültetvények is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre pusztítóbb tüzek alakulnak ki, és hogy ezeket egyre nehezebb megfékezni. Az eukaliptusz előnye, hogy gyorsan nő és fontos alapanyaga az országban virágzó papíriparnak. A hátránya viszont, hogy könnyen elburjánzik és kifejezetten jól ég. A helyzetet természetes módon kordában tartó nyájak viszont megritkultak, mert a fiatalok távozásával nincs, aki elég állatot tartson a gazdák kiöregedése után. (via INDEX)

Az eukaliptusz, a papíripar és a rövidlátó politika szerepe a portugál erdőtüzekben

A 2017 június közepén Portugália középső részén támadt rettenetes erdőtűzben 64 ember vesztette életét, köztük több gyerek, egész családok és egy fiatal tűzoltó is, a sebesültek száma 250 felett jár. Az ország történetének legsúlyosabb tűzesete nyomán egyre többen szeretnék tudni, nem lett volna-e elkerülhető a katasztrófa, amelynek hátterében a számos kisebb-nagyobb hanyagság mögött felsejlenek évtizedek óta ismert, de félrekezelt vagy szőnyeg alá söpört problémák is.

A 25 perces pihenőt tartó, elcsigázott tűzoltók forrás: Facebook

A portugál erdőtüzek pusztításának legfőbb felelőse – már ha félretesszük a döntéshozókat – az eukaliptusz. Ezt az Ausztráliában és Tasmániában őshonos, rendkívül invazív fafajtát még a XVIII. században hozták Európába angol és francia botanikusok, és a betegségeket is terjesztő mocsaras területek kiszárítására használták. Portugáliában is ezzel a céllal telepítettek tömegesen eukaliptuszokat 1855-ben Coimbra vidékén, ahol a korábban kiírtott erdők miatt is fenyegetett az erózió. Száz évvel később pedig a skandináv papíripar kezdett területeket vásárolni az országban, és a három afrikai országban is háborúzó portugál államnak kellett a pénz: speciális törvényekkel egyengették az eukaliptusz hatalomátvételét. Így kezdődött meg a fa diadalútja, amely a helyi fajokat fokozatosan kiszorítva ma a leggyakoribb az országban: 2013-as adatok szerint az erdőterületek 26%-át, több mint 800 ezer hektárt foglal el.


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás