Olaszország beint az EU-Kanada kereskedelmi egyezménynek

fidusz - forrás: mtvsz

2018. június 14. 15:08

Olaszország beint az EU-Kanada kereskedelmi egyezménynek

Olaszország nem fogja ratifikálni az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA), mert az nem biztosít megfelelő védelmet az különleges olasz élelmiszereknek - jelentette ki Gian Marco Centinaio, az új mezőgazdasági miniszter. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint Magyarországnak is nemet kellene mondania a CETA-ra!

Az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezménnyel (CETA) és a TTIP-pel kapcsolatos problémákkal már sokat foglalkoztunk az elmúlt évek során. Az egyik fő kritika ezekkel a transzatlanti kereskedelmi egyezményekkel kapcsolatban, hogy még jobban aláásnák az európai mezőgazdaságot. Ráadásul a CETA-nak is része az a befektetési bírósági rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi befektetők bepereljenek egyes kormányokat, ha azok állampolgáraik egészsége vagy környezetünk védelme érdekében meghoznak bizonyos intézkedéseket, így próbálják kikényszeríteni egyes környezetkárosító beruházások engedélyezését. Erre jó példa, hogy miután egy kétoldalú befektetési egyezményre hivatkozva 4,4 milliárd dollár kártérítést követelve a kanadai Gabriel Resources cég beperelte a román kormányt, amiatt, hogy az nem adott zöld utat a Verespatakra tervezett cianidos technológiájú aranybánya beruházásra, a román kormány a múlt héten jelezte az UNESCO felé, hogy leállítaná Verespatak világörökséggé nyilvánítási folyamatát.

Ráadásul az ilyen befektetésvédemi rendszerek, mint ami a CETA-ban is szerepel, egyre inkább úgy tűnik, hogy ellentétesek az uniós joggal is. A Hollandia és Szlovákia közötti kétoldalú egyezményben szereplő befektető-állam vitarendezési mechanizmussal kapcsolatban az Európai Unió Bírósága nemrég már ki is mondta, hogy nem egyeztethető össze az uniós joggal. Miután a CETA kapcsán Belgium is az Európai Bírósághoz fordult, a közeljövőben várható, hogy a luxemburgi székhelyű testület döntést fog hozni arról, hogy a Kanadával megkötött egyezményben szereplő befektetői bírósági rendszer összhangban van-e az uniós joggal.

Az olasz agrárminiszter mai bejelentése kapcsán érdemes megjegyezni, hogy február elején Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kijelentette, hogy a magyar mezőgazdaság, a gazdák érdekében a magyar kormány nem támogatja Dél-amerikai országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodást (EU-Mercosur kereskedelmi egyezmény), mert az jelentős kockázattal járna. A Fazekas miniszter úr akkor arról is beszélt, hogy miért is nyitnánk meg az európai piacot - gyakorlatilag kevés feltétel mellett - más országok részére, amikor képesek vagyunk ellátni magunkat megfelelő minőségű termékekkel, sőt exportálni is tudunk? Miért kell utaztatnunk a Föld a túlsó oldaláról olyan élelmiszereket, amelyekre ott helyben is szükség van. Mint fogalmazott, ez nyilvánvalóan kereskedelmi érdek, nekünk azonban mások a szempontjaink. Magyarország egészséges, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszerrel akarja ellátni a hazai, az uniós és a külső piacokat is.

Az EU-Mercosur megállapodás kapcsán felvetett érvek ugyanúgy érvényesek az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre (CETA) is. A Kanadával megkötött, de az EU tagállamok által még nem ratifikált egyezmény hasonló veszélyeket jelent a magyar mezőgazdaságra, ezért azt kérjük a hazai döntéshozóktól, hogy a magyar gazdák valamint hazánk génmódosítás-mentességének védelme érdekében - követve az olasz mezőgazdasági minisztert -, a Kormány és az Országgyűlés mondjon nemet a CETA ratifikálására!

Forrás: Italy won't ratify EU free-trade accord with Canada - farm minister (Reuters)
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés