Hirdetés

500 hektár szőlő harmadát elverte a jég, pedig elvileg dupla védelem is van Soltvadkert környékén. A jégverte gazdák úgy tudták, hogy az agrárkamara másfél milliárdos berendezése és a hegyközség korábban telepített rendszere is felmondta a szolgálatot. Közben reagált a Nemzeti Agrárkamara, szerintük az ő rendszerük működött, de teljes védelmet soha nem is ígértek.

„Nem küldött riasztást a velünk szerződött magáncég, ami után be kellett volna kapcsolni a jégkárelhárító berendezéseket” – mondta Frittmann János, a soltvadkerti hegyközség elnöke. A térségben több jégkárelhárítót is telepítettek, még nyolc évvel ezelőtt a hegyközség vásárolt négyet, ők a szerződött magáncéggel állapodtak meg abban, hogy a riasztásról is gondoskodnak, most ez maradt el, a négy berendezés közül egy működött, amikor lecsapott a vihar, az is azért, mert úgy felejtették.

A Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara óriási hévvel beharangozott „jégerei” sem mozdultak rá a jégviharra, pedig elvileg már azokat is beüzemelték a térségben, így elméletileg dupla védelem alatt állnak az itt gazdálkodók, de gyakorlatilag egy sem működött, amikor lecsapott a vihar.

Még a múlt héten söpört végig az a vihar Bács-Kiskun megyében, a Soltvadkert melletti Csáboron verte el a jég a szőlőt. A gazdák keresték meg a helyi lapot, majd az szólaltatta meg Frittmann Jánost, hegyközségi elnököt, aki még a lapnak azt is elmondta, hogy nem csak a hegyközségi berendezések, de az agrárkamara „frissen” telepített generátorai sem mozdultak rá a jégre.

Amikor a HVG.hu is megkereste Frittmannt, nekik már csak a hegyközség berendezéseiről beszélt, a kamarai másfél milliárdos rendszerről nem akart nyilatkozni, így megkeresték a Nemzeti Agrárkamara igazgatóját, aki korábban a hvg.hu cikkében részletesen elmagyarázta a rendszer működését. Ebből az derült ki, hogy tíz kilométeres négyzetrácsos hálózatban helyezték ki a generátorokat, amelynek ötöde automata, a többit „alkalmazottak” kapcsolják be, a meteorológiai szolgálattól kapott jelzés alapján pedig a kamara riasztja a kezelőket. A lap arra volt kíváncsi, hol került homokszem a gépezetbe: vajon nincs elég alkalmazott, akik fél éven át 300 ezer forintért készenlétben állnak, vagy a riasztási láncolat szakadt meg.

Időközben megkapták a Nemzeti Agrárkamara válaszát is, a szervezet sajtószolgálata szerint az ő rendszerük az egész országban működik már május elseje óta, ahogy azt akkor bejelentették. Az összes kézi vezérlésű generátor működtetéséhez felvették a szükséges kezelőket is. A soltvadkerti térségben is elindultak a jégkárelhárítók a szóban forgó vihar esetén, de azt soha nem állították, hogy azok száz százalékos védelmet nyújtanak.
Kapcsolódó cikk frissítés a HVG-n.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás