Hirdetés

4 hónappal elhalasztják az új, harmadik generációs európai nyomottvizes reaktor (EPR) üzembe helyezését a finnországi Olkiluoto atomerőműben – jelentette be az erőművet üzemeltető finn vállalat (TVO). Ez az orosz “csúcstechnológia” jöhet Paksra.

A reaktort építő Siemens-Areva német-francia konzorcium 2019 májusa helyett 2019 szeptemberében tudja üzembe helyezni az új reaktort, mert a tervezettnél hosszabb időt vesznek igénybe a tesztek. Az Areva azt tervezi, hogy jövő év januárjában tölti fel üzemanyaggal a reaktort, majd májusban rákapcsolja az áramhálózatra, és szeptemberben helyezi üzembe.

Az Olkiluoto szigeten – Finnország délnyugati csücskében, a Balti-tengerhez tartozó Botteni-öböl partján – fekvő atomerőműben két forralóvizes reaktor működik, a 710 megawatt teljesítményű 1978 szeptembere, a 880 megawatt teljesítményű 1980 februárja óta.

Az 1600 megawatt kapacitású harmadik reaktorblokk építését 2005-ben kezdték meg, eredetileg 2010-re tervezték az üzembe helyezését. A kivitelezés költség- és időtúllépései miatt a felek – a TVO és a Siemens-Areva konzorcium – kölcsönösen egymást hibáztatják. A párizsi nemzetközi döntőbíróság márciusban 450 millió euró kártérítést szabott ki az Arevára.

Finnországban két atomerőmű működik, két-két reaktorral. Tavaly a megtermelt elektromos energia 33,18 százaléka származott az atomerőművekből. A tervek szerint pontosan olyan reaktorokat épít be a Roszatom, amelyek azoknak az 1200 megawatt teljesítményű blokkoknak a másai, mint amilyeneket Paks 2, illetve Fehéroroszország is kap. (MTI)
 

"Nukleáris katasztrófát" okoz a finneknél az atomenergia

Sokéves halasztásokkal és az egyik projektnél majdnem háromszoros költségtúllépéssel araszol előre Finnország két atomerőművének fejlesztése. A tiltakozások mellett már kormányválságot is okozott az ország nagy kalandja a nukleáris energiával.
Finnországnak újabb öt hónappal meg kell toldania azt a majdnem egy évtizedet, amellyel a tervezettnél később állítják a vállalatok és a lakosság szolgálatába az ország egyik új atomerőművét – kezdi cikkét a Bloomberg. A dolog olyan sokat csúszott, hogy a finnek lemaradnak egy rekordról: míg korábban az 1600 megawattos Olkiluoto-3 volt a világ legnagyobb épülő nukleáris reaktora, ma már Kínában épül egy 1660 megawattos egység.

A projektet fényező propaganda szerint az erőmű hárommillió háztartás áramellátását biztosíthatja. A sokadik halasztás után úgy volt, hogy 2018 végén megkezdheti az elektromos energia betáplálását a hálózatba, ám a helsinki Teollisuunden Voima Oyj (TVO) energiaszolgáltató cég szerint, amely üzemeltetni fogja a reaktort, ezt a dátumot kitolták 2019 májusára. A jövő év végén csak a próbaüzemet kezdik meg – írtuk 2017 októberében >>>


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás