Hirdetés

Az Európai Beruházási Bank (EIB) a szennyező, fosszilis tüzelőanyagok helyett támogassa a fenntartható energiát, legyen elszámoltathatóbb és működését az emberi jogok elsődlegessége alapján irányítsa – erre hívta fel a figyelmet 21 európai civilszervezet az EU pénzügyminisztereinek küldött levelében.

2018. június 22-én az EU pénzügyminiszterei Luxemburgban üléseznek az EIB kormányzótanácsának éves ülésén, egyben a bank 60 éves évfordulóján. A Bankfigyelő Hálózat és 20 civilszervezet a napokban levelet küldött az EU pénzügyminisztereinek, akik egyben az EIB kormányzótanácsa tagjai is.
A Magyar Természetvédők Szövetsége (a Bankfigyelő Hálózat magyar tagja) az EIB magyar kormányzójának, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek küldött levelet. A levélben a szervezetek hangsúlyozzák: szükséges, hogy „az EU házi bankja" alapos reformokat hajtson végre és átalakítsa befektetési fókuszát „annak érdekében, hogy "kezelje az üzleti modelljével és gyakorlatával összefüggő szerkezeti problémákat".
A levél kilenc kulcsfontosságú lépést javasol az EIB-nek, amivel érdemben hozzájárulhat céljához, az európai gazdaság és a társadalom szükséges átalakításához. Ezek közé tartozik, hogy a bank hangolja össze politikáit és beruházásait az éghajlatvédelmi Párizsi Megállapodással, különösen a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának megszüntetésével; erősítse a bank átláthatóságát és a nyilvánosság részvételét; továbbá kezelje kiemelten az emberi jogok védelmét és elősegítését.

A Bankfigyelő és tagországai Közép-Kelet-Európában 1995 óta figyelemmel kísérik az EIB működésének és politikáinak társadalmi és környezeti hatásait. A szerzett több évtizedes tapasztalataink alapján látjuk, hogy az EIB-finanszírozás milyen kockázatokat és lehetőségeket hordoz az uniós polgárok számára. Most arra kérjük pénzügyminisztereinket, hogy a világ legnagyobb hitelezőjének 60. évfordulója fordulópont legyen, ami egy valóban fenntartható pályára tereli Európát, a közérdeket szem előtt tartva.

„2013-2017 között az energiahatékonyság és a megújuló energiák támogatása az EIB teljes beruházásainak alig 2-2%-át érte el Magyarországon. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint e számoknak jelentősen nőniük kell, részben az új InvestEU (EFSI) projektek és beruházási platformok alkalmazása segítségével. Annak érdekében, hogy az EU teljesíthesse a Párizsi Megállapodás szerinti kötelezettségvállalásait, az EIB-nek át kell állítania a hiteleket a fosszilisról az energiahatékonysági és a kisléptékű, helyi megújuló energia projektekre.” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia programvezetője.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás