A rovat kizárólagos támogatója

Évek óta harcol a szombathelyi Falco-gyárral szemben a környéken lakó közel 70 család. A tiltakozások ellenére a forgácslapgyártó cég megkeseríti a lakók mindennapjait. A város pedig egyik legtöbbet fotózott elemévé vált a gyár füstölgő kéménye.

A városok szélén kialakított ipari parkok korában egy gyárral a szomszédságában kell élnie közel 70 családnak Szombathelyen. A forgácslap gyártó Falco-ról van szó, amely az egész világon megtalálható Kronospan-csoport tagja. A gyár mérete és termelése folyamatosan nő, ezzel pedig egyre fokozottabban keseríti meg a környéken lakók életét.

Tiltakozások, petíciók, aláírásgyűjtések és perek vannak már a lakók mögött, a helyzet azonban semmit sem változott. Hiába szeretnének párbeszédet a céggel, az nem hajlandó velük kommunikálni – ahogy a sajtó nagy részével sem -, a városvezetés pedig csupán kampányszerűen foglalkozik az üggyel.

Ki volt itt előbb?

A tyúk vagy a tojás esetéhez hasonlóan már többször felmerült a kérdés: ki is volt itt előbb, a lakók vagy a gyár? Aki egy kicsit is ismeri Szombathely várostörténetét, az jól tudja, hogy az 1930-as években kezdett beépülni a város keleti oldalán található lakótelep. Egy Pick nevű ember adta a telkeket a vasutasoknak, innen a városrész mostani neve is: Pick-telep. Abban az időben ez egy zöldövezeti telep volt, kis utcácskákkal és takaros kis családi házakkal, konyhakertekkel. A Torockó utcában lakó Bokor Andrásné azt mesélte, hogy amikor a ’70-es években ide költöztek, a környék még úgy nézett ki, mint egy arborétum. A gyár elődje a 60-as évek végén alakult. Először csak egy fűrészüzem volt, mindössze néhány dolgozóval. Deszkákat, léceket, gerendákat gyártottak.

A Kádár-korszakban aztán gyors fejlődésnek indult a gyár, a ’70-es évek közepére már Nyugat-Magyarországi Fagazdasági Kombinátként üzemelt. Bár a termelés nőtt, a környék lakói még mindig békésen együtt tudtak élni a gyárral. Az üzem napközben termelt, estére aztán elcsendesedett, de hétvégén sem zavarta a pihenést, pedig ebben az időben kezdtek el forgácslapot is gyártani.

A történet folytatása: Tíz éve kezdődött a kálvária >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás