Hirdetés

Egy brit kutatás szerint a gyerekek 30 százalékkal több kipufogógázt lélegeznek be, mint a felnőttek – egyszerűen azért, mert alacsonyabbak náluk.

A Global Action Plan nevű jótékonysági szervezet tanulmánya szerint a gyerekek vannak legközelebb az autók kipufogócsövéhez, ezért több káros anyag juthat a szervezetükbe. A dugókban elakadt autókban ülő gyerekek esetében a helyzet még rosszabb: ők kétszer annyi káros anyagnak vannak kitéve, még azokhoz képest is, akik forgalmas utak mellett gyalogolnak.

A Manchesterben, Leedsben, Glasgow-ban és Londonban végzett kutatáshoz a szakértők egy légszennyezettség-mérőt használtak, amivel egy csendes utcán, egy forgalmas közúton, illetve egy autóban és egy busz belsejében is ellenőrizték a levegő minőségét.

Chris Large, a Global Action Plan munkatársa szerint az Egyesült Királyságban gyermekek milliói mennek iskolába forgalmas közutak mellett, és potenciálisan 30 százalékkal nagyobb szennyezésnek vannak kitéve, mint a szüleik. […] A szülőknek azt az egyszerű megoldást javasolnánk, hogy inkább válasszák a csendesebb mellékutakat, ahol a gyerekek biciklivel vagy gyalog mehetnek az iskolába, a forgalomtól távol, hogy addig se tegyék ki magukat szükségtelenül a magas légszennyezettségnek.

A Unicef UK különálló tanulmánya ugyancsak figyelmeztetett rá, hogy háromból egy gyereknél hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat, ha olyan környéken él, ahol túl magas a légszennyezettség- írta az INDEX.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás