Hirdetés

Öt év után ismét Európában tartja képzését az „Éghajlati Valóság” program. Az USA egykori alelnöke, a Nobel-díjas Al Gore ebből az alkalomból Dr. Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát is felkérte, hogy vegyen részt a képzési programjának tudományos tanácsadó testületében.

Az „Éghajlati Valóság” program öt év után ismét Európában tartja képzését. Az USA egykori alelnöke, a Nobel-díjas Al Gore ebből az alkalomból Dr. Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát is felkérte, hogy vegyen részt a képzési programjának tudományos tanácsadó testületében. Ürge-Vorsatz a szintén Nobel-díjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egyik alelnöke és egyúttal a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke.

Al Gore USA alelnöke (1992-2000) Ürge-Vorsatz Diana, prof. Henry Pollack Michigen Egyetem, prof. Don Henry Melborne EgyetemAl Gore USA alelnöke (1992-2000) Ürge-Vorsatz Diana, prof. Henry Pollack Michigen Egyetem, prof. Don Henry Melborne Egyetem

Al Gore 2000-ben indította útjára az „Éghajlati Valóság” (Climate Reality) előadássorozatát melynek feldolgozásából készült a „Kellemetlen igazság” (An Inconvenient Truth) című, Oscar-díjas dokumentumfilm. Ezen munkássága alapján 2007-ben az IPCC-vel megosztva nyerte el a Nobel-díjat. A Nobel-bizottság szerint a film jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az éghajlatváltozás kérdése nagy nyilvánosságot kapjon.

Lukács András, Al Gore és Ürge-Vorsatz Diana a berlini rendezvényenLukács András, Al Gore és Ürge-Vorsatz Diana a berlini rendezvényen

A program következő eseménye Berlinben került megrendezésre június 25. és 27. között, ahol Ürge-Vorsatz Diana segített előkészíteni a tudományos információkat és a szakmai a szakmai kérdésekre is válaszolt. „Az IPCC kutatói megállapították, hogy az éghajlatváltozás az élőlények harmadát közvetlenül fenyegeti és már ma hátrányosan befolyásolja egymilliárd ember életét” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki szintén részt vett a berlini rendezvényen.

– “Kimutatták azt is, hogy az éghajlatvédelemre fordított kiadások sokszorosan megtérülnek. Ezt támasztják alá Ürge-Vorsatz Diana legújabb kutatási eredményei is, amely szerint a világ épületeinek korszerűsítése nemcsak jelentős mértékben hozzájárulhat az ambiciózus klímacélok eléréséhez, hanem nagy részük tisztán nyereséges is. Az ilyen beruházások a lakosság egészségi állapotát is javítják és fokozzák az energiabiztonságot” – tette hozzá.
Az „Éghajlati Valóság” programról részletes tájékoztatás angolul >>> 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás