A rovat kizárólagos támogatója

A műanyag szemét hatalmas globális környezeti pusztítást okoz; a káros hatásoknak már a magyar lakosság is ki van téve. 20 nap se kellett hozzá, hogy több mint ötvenezren csatlakozzanak a Greenpeace petíciójához, mely azt követeli a kormánytól: tiltsák be az egyszer használatos műanyag szatyrokat Magyarországon.

A legfrissebb kutatások szerint a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek.
A Greenpeace petíciójának www.greenpeace.hu/stopmuanyag aláírói azt szeretnék, ha Magyarország is csatlakozna a bolygónkat elárasztó egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem élharcosaihoz, és 2020-ig beszüntetné az eldobható műanyag szatyrok használatát.

Minden percben egy teherautónyi műanyag hulladék kerül az óceánokba. A Földünket elárasztó műanyagszemét-szigetekről, a műanyagba belefulladt állatokról és a folyókat, tengereket elárasztó műanyag szennyezésekről készült felvételek sorával napi szinten találkozhatunk már a médiában. A műanyagszennyezés a bolygó minden pontján érzékelhető, az Északi-sarkvidéktől, a Föld legmélyebb pontján keresztül, egészen az Antarktiszig, ahogy azt a Greenpeace közelmúltbeli kutatása is bizonyítja.

A környezetvédő szervezet június 26-án bemutatott legfrissebb jelentése pedig az olasz partoknál vizsgált tengeri élőlények 25-30%-ában mutatott ki mikroműanyagokat. Leggyakrabban polietilént, az eldobható zacskók alapanyagát találták a mintákban.
A műanyagszennyezés gyakorlatilag már ökológiai katasztrófához vezetett. Mivel azonban az emberekre gyakorolt hatása még nem ismert, az Egészségügyi Világszervezet átfogó vizsgálatot indított a belénk kerülő nagy mennyiségű mikroműanyagok hatásainak tisztázására – ugyanis nemzetközi kutatások már a csapvízben és a palackozott ásványvizekben is kimutattak műanyag darabokat.

 Mindezen problémákat felismerve egyre több ország vezetése dönt az eldobható műanyagok forgalmazásának drasztikus visszaszorítása mellett. Románia pár hónappal ezelőtt határozott úgy, hogy 2019. január elsejével betiltja az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását. India, a világ egyik legnépesebb országa 2022-től rendelt el tilalmat az egyszer használatos műanyag termékekre. De Chile-ben és Eritrea-ban is hoztak már az eldobható zacskók használatát korlátozó intézkedéseket. Kenyában akár 4 év börtönbüntetés is kiszabható a műanyag zacskók használatáért.


Több mint 60 ország küzd már a műanyagszennyezés visszaszorításáért

Több mint 60 ország küzd már a műanyagszennyezés visszaszorításáért

Világszerte több mint 60 ország tesz már intézkedéseket a műanyaghulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében – derül ki a témában készített eddigi legnagyobb, az indiai Újdelhiben a Környezetvédelmi Világnapon bemutatott ENSZ-tanulmányból.

A világszervezet Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint a Galápagos-szigeteken például betiltják az eldobható nejlonzacskókat, Sri Lankán a polisztirolhab használatát, míg Kínában egyre nagyobb teret hódítanak a biológiailag lebomló zacskók. A kelet-afrikai Eritreában betiltották a műanyagzacskókat és jelentősen csökkent a csatornadugulások száma. Kínában 3 milliárd nejlonzacskót használtak el évente 2008 előtt. Mostanra 60-80 százalékkal csökkent a használatuk az élelmiszer-áruházakban, ám a piacokon továbbra is jelen vannak. Vietnamban adót vetettek ki rájuk, ám ennek ellenére is széles körben használják őket. A helyi kormány épp ezért azt fontolgatja, hogy ötszörösére növeli a zacskókra kivetett adót. Írországban az adó hatására 90 százalékkal csökkent a műanyagzacskók használata.


A globális méretű környezetszennyezés csökkentéséért itthon is tehetünk.

A Greenpeace Magyarország ezért (az itt aláírható) petíciót indított, melyhez már több mint ötvenezren csatlakoztak. Az aláírók azt várják a magyar kormánytól, hogy hatékonyan lépjen fel a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében és tiltsa be az eldobható műanyag szatyrok forgalmazását, legkésőbb 2020. január 1-jétől. „Ezeket a szatyrokat túlnyomórészt csak egyetlenegyszer használjuk, átlagosan mindössze 20 percig, aztán a szemetesbe kerülnek. Ezeknek a teljes lebomlási ideje akár közel 400 év is lehet. Ez hatalmas környezeti problémákat, az óceánokban ökológiai katasztrófát okoz. Mivel már a magyar vizek is szennyezettek műanyag darabokkal, itt az ideje, hogy a magyar kormány is lépjen az ügyben” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás