A rovat kizárólagos támogatója

Mégsem megy börtönbe a budapesti állatkínzó, aki elképesztő szadizmussal végzett egy sünnel. Az elsőfokú bíróság 3 év szabadságvesztésre ítélte az állatot felgyújtót, a másodfokú bíróság ezt jelentősen enyhítette.

Bár a Pesti Központi Kerületi Bíróság három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte elsőfokon azt a kegyetlen fiatalt, aki 2016-ban felgyújtott egy sündisznót a XIII. kerületben, a másodfokú bíróság megváltoztatta a határozatot, így az állatkínzónak mégsem kell börtönbe mennie – írja a 24.hu.

A Fővárosi Törvényszék 2018. július 3-án meghozott másodfokú határozatával ugyanis enyhítette az állatkínzás bűntette miatt indult büntetőügyben kiszabott 3 év végrehajtandó szabadságvesztés büntetést. A vádlott büntetését 1 év 4 hónapra mérsékelte és a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, valamint mellőzte a közügyektől eltiltást.

Az állatkínzó  2016 júliusában éjjel 1 óra körül Budapest XIII. kerületében egy keleti sün tüskéin újságpapírból tüzet rakott, majd a megkínzott sünt magára hagyta. Reggel egy járókelő megtalálta a még élő, de életveszélyes állapotban lévő állatot és elvitte egy állatorvoshoz. A sünnek a testfelülete legalább 80%-át érintő égési sérülései keletkeztek, a keringése összeomlott és a délután folyamán elpusztult. A keleti sün védett állat.

felgyújtott sünfelgyújtott sün

Az elsőfokú bíróság megállapította, hogy a vádlott elkövette az állatkínzás bűntettét, az indokolatlan bántalmazás következtében a sün elpusztult – úgy, hogy a vádlott különös szenvedést okozott neki. Ezért 3 év szabadságvesztésre és ugyanennyi időre közügyektől eltiltásra ítélte.  A másodfokú bíróság felhívta a figyelmet, hogy az állatkínzás legfeljebb 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, majd részletesen számba vette az enyhítő és a súlyosító körülményeket. Kifejtette, hogy álláspontja szerint a büntetés célja az elsőfokú bíróság által kiszabottnál enyhébb büntetéssel is elérhető. Kakuk Zoltán a fiatalkorú ügyvédje ezt nyilatkozta a hvg.hu-nak az ítélethirdetés után:

Rendkívüli mértékben túlzó volt jogi álláspontom szerint az elsőfokú ítélet, védencem is nyilván örül annak, hogy végül felfüggesztett börtönbüntetést kapott – mondta, hozzátéve a bíróság azt is mérlegelte, hogy védence „személyi körülményeiben pozitív változások következtek be, valamint a további enyhítő körülményeket is kellő súllyal figyelembe vették.

Az Országos Állatvédelmi Alapítvány alapítója, Balogh Ernő szerint viszont túlságosan enyhe ítélet született a Fővárosi Törvényszéken.

Nagyon elszomorít bennünket ez döntés. Bíztunk abban, hogy tényleges börtönbüntetésre ítélik, amelyet le kell töltenie. Elengedhetetlen ma Magyarországon, hogy a felelős és kulturált állattartásra neveljük és oktassuk a fiatalokat. Már óvodás korban ajánlott ezt a preventív tevékenységet elkezdeni és megtanítani a gyermeknek, hogy az állati életet ugyanúgy tisztelni kell, mint az embertársainkét. Ez az eset is csak megerősíti bennünk azt, hogy tovább dolgozzunk és tovább küzdjünk az állatokért – mondta a 24.hu-nak Balogh.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás