A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Drónt reptetett a Greenpeace egy francia atomerőműbe, hogy felhívja a figyelmet a nukleáris erőművek sebezhetőségére.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet bejelentette, hogy egy Supermant formázó drónt repített be egy francia atomerőműbe tegnap, ahol egy érzékeny építménynek ütköztette a szerkezetet. Az incidenst a francia nukleáris parkot működtető EDG energiaóriás megerősítette, de jelezte, hogy az nem volt hatással a létesítmény biztonságára.

A Greenpeace szerint az erősen jelképes akció célja az volt, hogy rávilágítson a használt fűtőelemek pihentetésére szolgáló medence sérülékenységére. Az atomerőműbe küldött drónt ugyanis a medence falának ütköztette a környezetvédelmi szervezet a közép-franciaországi Lyonhoz közeli Saint Vulbasban található atomerőműben.

„Miután a tiltott légtérbe beléptették, az aktivisták szándékosan irányították a drónt a kettes reaktor melletti pihentetőmedence falának. Ez az akció újból bebizonyította az ilyen jellegű építmények nagyon nagy sérülékenységét, pedig ez az, amely a legjelentősebb radioaktivitást tartalmazza az egész nukleáris központban” áll a Greenpeace közleményében.

Yannick Rousselet, a Greenpeace franciaországi kampányainak felelőse a francia sajtónak elmondta: a pihentetőmedencéket nagyon könnyű megközelíteni, mégpedig a levegőből, ezért a külső támadásoknak különösen kitettek.
 

Az EDF áramszolgáltató a francia hírügynökséggel azt közölte, hogy két drón átrepülését észlelte a csendőrség. „A drónok jelenlétének semmilyen hatása nincs a létesítmények biztonságára. A védelmi szabályok szempontjából viszont szabálysértés történt, amely feljelentést von maga után” – jelezte az EDF.

A Greenpeace októberben és novemberben ugyanezen céllal hasonló akciókat szervezett két másik franciaországi atomerőműnél a pihentetőmedencék biztonsági hiányosságainak leleplezésére. 2014-ben és 2015-ben rendszeresek voltak a drónreptetések a francia atomerőművek felett, de akkor a Greenpeace cáfolta az érintettségét.

A nukleáris energia jelenleg a legjelentősebb forrás a francia lakossági energiaellátásban, mintegy 75 százalékban biztosítja azt. Francois Hollande előző, baloldali államfő kezdeményezésére 2015-ben fogadta el a nemzetgyűlés az energetikai átmenetről szóló törvénytervezetet, amely kimondja, hogy az arányt 2025-ig 50 százalékra kell csökkenteni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás