A rovat kizárólagos támogatója

A Szegedi Vadaspark egyik legszínesebb kifutója a skarlát íbiszeké. A csodaszép madarak évek óta sikeresen költenek az állatkertben, a számukra kihelyezett fészkekben idén 8 fióka kelt ki.

Az utódok színe azonban ekkor még sötét, ami segíti elrejtőzésüket, csak később, felnőtté válva vörösödnek ki. A látogatók is megtekinthetik őket a Vadaspark dél-amerikai részlegében lévő röpdéjükben.
A skarlát íbisz a hazánkban is élő batla dél-amerikai rokona, amely mind a Karib-tenger partvidékén, mint Brazília keleti-délkeleti partjainak mentén elterjedt. A sekélyebb tengerrészeket és a mocsarakat kedveli, ahol főleg vízi gerincteleneket fogyaszt. A gyönyörű színét az általa elfogyasztott apró rákokból nyeri, ezért az állatkertekben csak ott pompázik, ahol speciális étrenden él.

Nagy csapatokban érzi jól magát és költenek biztonságban a párok. A fiókáikat is együtt nevelik és védelmezik. A skarlát íbiszeket a természetben elsősorban a költőhelyek nyugalmának megzavarása (pld. motorcsónakozás), a vadászat (tollukért és húsukért) és az illegális állatkereskedelem veszélyezteti, hiszen sokat fognak be, hogy eladják díszmadárnak. Ilyen veszély a vadasparki íbiszeket nem fenyegeti, a felcseperedő fiókák idővel új állatkertbe kerülnek-írta a park.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás