A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt hónapokban városszerte több mint száz helyen telepítettek e-töltőállomásokat Bécsben. Az új kutaknál szeptember végéig ingyen tölthetik fel járműveiket az elektromos autók tulajdonosai. Ahol betartják az ígéreteket.

Sikeresen befejezte az osztrák főváros az elektromos töltőállomás-infrastruktúra kiépítésének első szakaszát: városszerte 115 helyen telepítettek új áramkutakat, így Bécs minden kerületében van már minimum öt, nyilvánosan hozzáférhető e-töltőállomás, állomásonként két töltőponttal (Typ2-es aljzatok, 11 kW töltési teljesítménnyel).
Nyitókép: E-töltőállomás egy bécsi parkolóban © Wien Energie EHM

A környezetbarát e-mobilitás népszerűsítésére ráadásul a bécsiek ingyen tankolhatnak áramot ezeknél a kutaknál szeptember végéig. A tiszta zöldáramot kínáló e-töltőállomások egész évben, a nap bármely szakában az autósok rendelkezésére állnak és a Wien Energie mobiltelefonos alkalmazásával lehet használni őket. A bevezetési idő után, 2018. október 1-jétől viszont már ezeknék az áramkutaknál is fizetni kell a töltésért.

Az osztrák főváros célja, hogy 2020-ig városszerte ezer, nyilvánosan hozzáférhető e-töltőállomás álljon a környezettudatos gépjárműtulajdonosok rendelkezésére. A megvalósításra Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatóját, a Wien Energie-t választották ki közbeszerzési eljárás keretében. A közösségi szél- és naperőművek ötletét is jegyző vállalat ennél a projektnél is lehetőséget adott a lakosság számára, hogy részt vegyen a finanszírozásban. Utalványcsomagokat vásárolhattak, melyekkel később kedvezményekhez jutnak. Így a bécsiek mintegy kétmillió euróval járultak hozzá a beruházáshoz.

Ehm Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok és Maria Vassilakou polgármester-helyettes egy e-töltőállomásnál AlsergrundbanUlli Sima környezetvédelmi tanácsnok és Maria Vassilakou polgármester-helyettes egy e-töltőállomásnál Alsergrundban

A Wien Energie 2020-ig összesen 15 millió eurót fektet Bécs e-töltő-infrastruktúrájába. A Wien Energie az osztrák fővárosban és környékén már 830 nyilvánosan hozzáférhető e-töltőállomást üzemeltet, amelyek a legkönnyebben a Wien Energie-Tanke-App mobiltelefonos alkalmazás vagy a www.tanke-wienenerige.at oldal segítségével találhatók meg.

Mivel a vállalat Ausztria tíz másik nagy energiaszolgáltatójával is együttműködik, a bécsiek a Wien-Energie kártyájukkal Ausztria-szerte mintegy háromezer helyen tankolhatnak áramot. Néhány héttel ezelőtt pedig, a Smatrics céggel közösen, üzembe helyezték Ausztria első ultragyors töltőállomását (350 kW) a Favoritenben lévő körgyűrűnél.

Egyenlőre blöff a magyar állami e-töltő igérethalmaz

Egyenlőre blöff az állami e-töltő igérethalmaz

Cserbenhagyta az elektromos autósokat az e-Mobi – lezárult a villanyautósok kincskereső játéka. A beígért 320 új ponttal több, mint duplájára nőtt volna a hazai töltési helyszínek száma.
A gyakorlat szánalmas.
Közel 300 elektromosautó-töltő pontot nyit jövő májusig Magyarországon az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft., mely a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával dolgozik azon, hogy e-töltés szempontjából átjárhatóvá váljon az ország. A társaság négy nagy csomagban kívánja telepíteni a berendezéseket. A megyei jogú városokban ötven töltőhely létesül, ezek mindegyike 22 kilowattos lesz. A következő negyven, hasonló töltőt turisztikai helyszínek kapják: a Balaton és a Fertő tó térsége, illetve Tokaj. További negyven töltőt helyez el az e-Mobi kormányhivatalok közelében, főként megyei és járási hivatalok mellett. Végül az autópályák mentén húsz, 50 kilowattos berendezést helyeznek üzembe. Az említett háromszáz töltőpont úgy áll majd rendelkezésre, hogy egy berendezésen több csatlakozó is lehet – szólt  anno a kormánypropaganda.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás