A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A fényvédő krémek rendszeres használata gyermek- és felnőttkorban 40 %-kal csökkentette a bőrrák egy gyakori, agresszív formájának, a melanomának a kialakulását a 18-40 éves ausztrálok körében, azokhoz képest, akik csak elvétve védekeztek a káros UV sugárzás ellen.

A melanoma a leggyakrabban diagnosztizált ráktípus a 25-49 éves kor közötti ausztrál férfiak körében, és a mellrák után a második leggyakoribb ráktípus a 25-49 éves nők esetében. Minden három ausztrálból nagyjából kettőnél diagnosztizálnak melanomát, vagy a bőrrák egy másik formáját a 70 éves kor betöltéséig – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A JAMA Dermatology című folyóiratban publikált tanulmány elsőként vizsgálta a fényvédők használata és a melanoma kockázata közötti összefüggést a 40 év alatti korosztály körében. A kutatók csaknem 1700 olyan fiatal felnőtt adatait elemezték, akik részt vettek az Australian Melanoma Family Study elnevezésű tanulmányban.  "Tanulmányunk azt mutatja, hogy a fényvédő krémek használata gyermek- és felnőttkorban védelmet nyújtott a melanomával szemben a 18-40 év közöttiek számára, 35-40 százalékkal csökkentve a kockázatot azoknál, akik rendszeres naptejhasználók, szemben azokkal, akik csak elvétve védekeznek ilyen módon a napsugarak ellen – mondta Anne Cust, az egyetem közegészségügyi karának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

"A napsugárzásnak való kitettség és a leégés, valamint a melanoma kockázata közötti összefüggés, különösen gyermekkorban már bizonyított, és a mostani tanulmány kimutatta, hogy a fényvédők rendszeres használata védelmet nyújt a napsugárzás káros hatásaival szemben" – fogalmazott a szakember.

A tanulmány szerint általában a fiatalabb, brit, vagy észak-európai felmenőkkel rendelkező, magasabb iskolai végzettségű, világosabb bőrű és a bőr felhólyagosodásával kísért leégést már megtapasztalt nőkre jellemző leginkább, hogy rendszeresen használnak fényvédőt. Ezzel szemben az idősebb, alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező és sötétebb, vagy a leégésnek jobban ellenálló bőrrel rendelkező férfiakra jellemző leginkább a naptej használatának elhagyása.

"Gyermek és felnőttkorban is rendszeresen használni kell fényvédőt a mérsékelt, vagy azt meghaladó UV sugárzási szint esetén, hogy csökkentsük a melanoma és a bőrrák egyéb formáinak kockázatát" – húzta alá Cust, megjegyezve, hogy a napsugárzásra érzékeny bőrűek, vagy sok anyajeggyel rendelkező emberek esetében még erősebb jótékony hatással bírhatnak a fényvédők.

Persze a napvédelemnek van árnyékos oldala is, erről írtunk korábban: Korallvédelmi naptej betiltás Hawaii-on

Korallvédelmi naptej betiltás Hawaii-on

A kutatások szerint évi 14 ezer tonna (!) naptej csapódik le a korallokon világszerte, ehhez képest meglepő, hogy csak most készül először törvényi szabályozás az oxibenzont vagy az oxitonátot tartalmazó szerekkel kapcsolatban.
Kutatások bizonyítják, hogy egyes kémiai anyagok súlyosan károsíthatják a korallzátonyok szerkezetét és elősegíthetik pusztulásokat. Az olyan, a nap káros sugarai ellen védő naptejekben gyakori anyagok, mint az oxibenzon vagy az oxitonát növelik a korallok érzékenységét, elősegítik színtelenedésüket, szétroncsolják DNS-állományukat, és mindez pusztulásukhoz vezethet. Nem néhány különleges termékről van szó: több mint 3500 különböző naptej és napolaj tartalmaz ilyen anyagot. Tovább >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás