Újabb kalóztámadás a hulladékok ellen

2018. július 28. 18:24

Újabb kalóztámadás a hulladékok ellen

A nyárról és a vízpartról, sokaknak a balatoni, vagy a tengerparti nyaralás, kikapcsolódás jut az eszébe. De van egy egyre gyarapodó réteg, akinek e szavak hallatán már egy jó kalózkaland és természetvédelmi önkénteskedés jut az eszébe. Augusztus 4-én indul a hatodik Tiszai PET Kupa.

Az idei – immáron hatodik - 10 napos tiszai hulladékderbi 2018. augusztus 4-12-ig zajlik majd 70 folyamkilométeren Szatmárcseke és Tiszamogyorós között, egy kárpátaljai előfutammal fűszerezve.

A PET Kupa civil kezdeményezése mára nemzetközi jelentőségű környezet-, és természetvédelmi projektté nőtte ki magát. A sport, az önkéntesség és a környezettudatosság erejével hívja fel a figyelmet a folyóvizek védelmére, s a helyes hulladékkezelés fontosságára. A probléma hajtóereje a határokon túlról érkező – sokszor ezer tonnákat is elérő – PET palack áradat, avagy plasztikcunami. Sokan azt hiszik, hogy a hírhedt szemétszigetek csak messze tőlünk, az óceánokon léteznek, pedig kis hazánkon keresztül is óriási mennyiségű hulladék folyik keresztül, melynek egy része itt is reked. A globálissá vált hulladékszennyezés tehát Magyarországon is érezhető, ezért is jelent nagy előrelépést az Európai Unió idén kihirdetett Műanyag Stratégiája, mely javaslatokat tesz a megelőzésre és szorgalmazza a visszagyűjtés kiterjesztését, a hasznosítás mértékének növelését. Ebből kifolyólag százszámra indultak kezdeményezések a műanyag és az egyéb hulladékok felszámolására, keletkezésük megelőzésére. Egyik ilyen a „Plastic Free July” (Műanyagmentes július), ami szabadságra küldi a műanyagokat és emberek milliót sarkallja tudatosságra.

A fent említett kezdeményezések is többek között a PET Kupa céljait szolgálják. A Kupa lelkes közössége, szervezők és résztvevők egyaránt nem ismernek tréfát, már 6 éve takarítják a Tiszát és vízjárta erdeit, s az ártérben talált - és a folyómenti településektől kölcsönkért - hulladékokból építi meg hajónaszádját, amivel egy héten keresztül járják a folyót. A „vízi Teszedd”-ként is elhíresült kezdeményezést a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) és a Sonar Búvárcsoport szervezi.

Az idei Kupa sok újdonsággal készül, többek között egy PET kajakos, túrakenus kárpátaljai előfutammal is, ami Huszttól Szatmárcsekéig zajlik majd 2018. augusztus 1-4 között. Itt a már jól bevált 100% PET palack kajakok hátán fognak utazni a kalandorok, az idén már 2 hajós legénységgel induló kárpátaljai csapatok segítségével. A kárpátaljai előfutam óriási előrelépésnek számít, hiszen így a szennyezés egyik forrásvidékén sikerül felhívni a figyelmet a problémára - ahogy tették azt a Kupa önkéntesei a Nemzetközi Duna Napon is, a kárpátaljai Kovászóban. A kárpátaljai előfutamot a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával valósíthatjuk meg.

Az előfutam célba érésével kezdetét veszi a szatmárcsekei Tisza-parton a nagy hajóépítés, ahol egyszerre 21 darab, 4-8 személyes hulladékhajó fog épülni – több mint 30.000 palackot beépítve a hajótestekbe. A csapatok közt megtalálhatjuk a Tilos rádió hajóját, a duplázó Henkelt, a veterán Tisza2-t, az elhivatott Siemens önkéntes csapatot (Evező-SÖK), a szövetséges Aztakeservit.com és Cigánd Önkormányzat hajóit, a visszatérő Prezit, a magyar hulladékgazdálkodást koordináló NHKV Zrt.-t, a fővárosi cégeket képviselő FŐTÁV Zrt. és FŐTÁV–Komfort Kft. legénységét és még sokan másokat. Idén indul egy rendhagyó nemzetközi szakértői hajó is, a JOINTISZA projektnek köszönhetően. A Tisza vízgyűjtő gazdálkodási terv aktualizálását és a Duna Régió Stratégia céljainak támogatását szolgáló JOINTISZA hajóján 4 kontinens 8 országának (India, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szerbia, Szlovákia, Olaszország, Norvégia) vízügyi és hulladékos szakértői fognak utazni, akik a Tisza segélykiáltására érkeznek a Felső-Tiszára!

További újdonság, hogy a Kupa során minden nap vízminőség-vizsgálatot végeznek a szervezők, a Waterscope vízmonitoring eszközével, mely holografikus eljárással elemzi a vízmintákat, s a napi riportokat Interneten küldi a laboratóriumba. A halgazdaságokban, vízi közműcégeknél előszeretettel használt innovatív műszer Így pontos és hiteles képet ad majd a Tisza augusztus eleji vízminőségéről.
 

ÜZENET A PALACKBAN (52', HD, környezetvédelem, 2018) from Filmjungle on Vimeo

A Kupa felénél pihenőnap nyit jó alkalmat a közönségtalálkozóra, a Kupa ügyességi és „Tisza-műveltségi” vetélkedőinek lebonyolítására és az idén debütált „Üzenet a palackban” c. dokumentumfilm megtekintésére. A 2018. augusztus 9-i pihenőnapon a Vásárosnamény-Gergelyiugornyai strandon lehet meglátogatni a PET Kupa legénységét és hajónaszádját (további programok a Kupa honlapján: www.petkupa.hu).

A sok újdonság mellett sem veszik el a program fő célja, hogy egy palack sem maradhat hátra, sőt, a PET Kupa során összeszedett hulladékokat idén is szétválogatják és tömörítik, így a megtisztított területről a még hasznosítható anyagok - a NHKV Zrt. és az ÉAK Nkft. segítségével - a hulladékhasznosítókhoz kerülnek. Így zárul be a kör, s maradnak a körforgásban hulladékaink. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) is elsősorban a csomagolóanyagok körforgásban tartásáért támogatja a PET Kupát, hiszen felelősségvállalási programjuk része a minél nagyobb arányú szelektálás és visszagyűjtés szorgalmazása országos szinten. Ennek érdekében egy online edukációs kampányt is indítottak, amellyel a PET palack szelektív gyűjtésére buzdítják a fiatalokat.Az egy hetes hulladékvadászat hatékonyságát idén is segíteni fogja a közösségi adományokból és egyéb támogatásokból létrejött, tavaly debütált anyahajó, a M.V. PETÉNYI alias a “Szemétevő Szeméthajó”. A folyamatosan fejlesztés alatt álló hajó nemcsak a verseny lelke és közösségi központja, hanem napi kb. 2 tonna hulladékot gyűjt be a kenukkal cirkáló és partokat támadó csapatoktól.

HÁTTÉRANYAGOK >>>
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés