Hirdetés

Sürgősségi kormányrendelettel rúgták ki Romániában a civileket a természetvédelmi területek gondnokságából. Válaszul a civil szervezeteket tömörítő Natura 2000 Koalíció a Nép Ügyvédjéhez és az Európai Unió Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságához fordult.

A Natura 2000 Koalíció elnevezésű, civil szervezeteket tömörítő szövetség a Nép Ügyvédjéhez és az Európai Unió Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságához fordul amiért a kormány sürgősségi rendeletben módosította a természetvédelmi területek gondnokságára vonatkozó törvényt.

Ezt a feladatot többek közt az erre a célra létrehozott civil szervezetek látták el eddig, a sürgősségi kormányrendelet érvénybe lépésétől kezdve ez a hatáskör teljes egészében a Természetvédelmi Területek Országos Hatóságához (ANANP) állami intézményhez tartozik majd.

A civil szervezet aktivistái nehezményezik, hogy sem a kormány, sem a döntésről tárgyaló parlamenti bizottságok nem konzultáltak előzetesen velük a sürgősségi rendeletről. Véleményük szerint azzal, hogy az ANANP-hoz került a természetvédelmi területek gondnoksága, ezentúl az állami intézmény 11 alkalmazottja fog felelni több mint 900 természetvédelmi területért.

A szervezet által kiadott közlemény megjegyzi, hogy mindezt a feladatot eddig a különböző természetvédelmi civil szervezetek több mint 700 szakértője látta el. „Úgy gondoljuk, hogy pusztán egy hatóság nem képes megbirkózni a védett területek irányításával, ellenőrzésével, koordinálásával és értékelésével.

Választania kell: vagy irányít, vagy ellenőriz, vagy értékel.

Ezt egyszerre nem tudja csinálni” – nyilatkozta Dan Trifu a szervezet elnöke. A szervezet elnöke szerint azért vették el a civil szervezetektől a környezetvédelmi területek gondnokságát, mert ezek a szervezetek nem hajlandóak parancsra cselekedni. „Ezeket a civil szervezeteket olyan hozzáértő szakértők alkotják, akik tisztelik a törvényt és nem hajlandóak politika indíttatásból, vagy más önös érdekből cselekedni, megállítottak már több befektetést a természetvédelmi területeken, és minden befektetés elkezdéséhez az ő aláírásukra lett volna szükség. Félreállították a civil szervezeteket, mert nem engedtek sem a politikai, sem a más jellegű érdekek parancsának”- nyilatkozta Dan Trifu.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás